Киев. След встъпването си в длъжност новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски ще „разкрие истината“ и ще накаже онези, които започнаха войната в Донбас. Такива уверения бяха дадени от щаба на бъдещия лидер на страната. Най-сериозните загуби по време на конфликта украинските военни понесоха край Ивайловск и Дебалцево. Доколко изпълними са заплахите на екипа на Зеленски и кой най-напред трябва да отговаря за кървавите грешки в Донбас? Отговор на тези и други въпроси търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“.
Екипът на избрания президент на Украйна Владимир Зеленски възнамерява да накаже виновните за разгръщане на конфликта в Донбас. Според един от членовете на екипа на Зеленски, военния експерт Иван Апаршин, „истината" за началото на войната през 2014 г. и за Иловайск и Дебалцево ще бъдат публично оповестени. Той също така заплаши с търсене на отговорността за „предаването" на Крим на Русия.
„В близко бъдеще хората ще разберат истината. Никой няма да крие нищо от никого. И чиновници, които са вземали решения или са бездействали, когато е било необходимо да се действа, ще бъдат изправени пред правосъдието”, пише Апаршин в блог на уебсайта на Observer.
По-рано самият Зеленски беше предпазлив в изявленията си относно Донбас. Той обеща, ако бъде избран, да направи всичко по силите си, за да сложи край на войната в югоизточната част на страната. Миналата седмица по време на дебат с Петро Порошенко шоуменът го обвини за конфлитка в Донбас и заяви, че може да се наложи да отговаря пред правосъдието за него.
Както съобщава вестникът, събитията в Ивайловск и Дебалцево са най-горчивите грешки на въоръжените сили на Украйна. В началото на битката за Иловайск оперативната инициатива беше на страната на ВС на Украйна. На 10 август 2014 г., Въоръжените сили на Украйна предприеха изключително неуспешна фронтална атака срещу Иловайск и с големи загуби се върнаха на предишните си позиции.
Това противоречи на основните тактически правила и умения, които на теория би трябвало да са отговорност началника на Генералния щаб Виктор Муженко, на министъра на отбраната Валери Гелетей и на командира на сектора Петър Литвин, брат на бившия председател на Върховната Рада Владимир Литвин. Според една от версиите, те са искали да превземат Ивайловск и да завършат обкръжението на Донецк навреме - за Деня на независимостта. На 24 август обаче сепаратистите са започнали контраофанзива от изток, а на 26 август котелът е затворен, а на 27 същия месец Иловайск напълно е под контрола на сепаратистите.
Части от украинските военни останаха вътре в котела – общо 1700 души. На 28 август положението им стана катастрофално. Общият брой на фаталните загуби на ВС на Украйна все още не е известен и варира от 500 до хиляда мъртви.
С Дебалчево ситуацията е коренно различна. Повечето от частите в котела са били разпръснати през февруари 2015 г. на бариери и укрепени точки, които често са били землянка с няколко десетки войници без тежко оръжие. Тези хора бяха обречени. Порошенко, чак до края на преговорите в Минск, твърдеше, че няма „обкръжение" и според някои данни дори планира да извърши офанзивна операция по стария план - обграждането на Донецк.
Рано сутринта на 12 февруари украинските въоръжени сили опитаха контраатака както от котела, така и от района източно от Углегорск на Логвиново с цел да деблокират силите от 95-а и 79-ма въздушнодесатни бригади. Нападението беше отблъснато, бригадите бяха разпръснати. Украинската страна официално съобщи за 179 загинали и повече от 300 ранени. Данните на ДНР обаче се различават значително. В Донецк твърдят, че украинските въоръжени сили са загубили 3000 души.
„Не виждам никакви заплахи или проблеми, ако научим истината за Иловайск или Дебалцево В този случай, сме много заинтересовани да видим тези разследвания", заяви Родион Мирошник, представител на ЛНР в политическата подгрупа на контактната група на преговорите в Минск.
„Единственото опасение е, че това може да доведе до поредните манипулации. Има няколко въпроса. Например, има ли хора в украинската политика, които наистина се нуждаят от истински материали по тази тема? Ако отговорът е „да“, можем само да приветстваме такива неща. Искрено вярваме, че Порошенко, Турчинов и редица други герои трябва да бъдат наказани за кървавите им действия, за нарушаване на конституцията, за започване на война със собствения си народ”, казва Мирошник.
„Ако има амбиции да стане национален лидер, Зеленски няма друг избор, освен да разследва напълно дейността на своя предшественик. В противен случай всички факти за корупция, кървави престъпления, нарушения на правилата на война, всички нарушения на международни споразумения - всичко това автоматично ще попадне на новия президент ”, заключи Мирошник.
„Екипът на Зеленски е напълно способен да огласи детайлите от войната в Югоизточна Украйна, включително истината за котелите в Иловайск или Дебалцево, и да предаде на правосъдието отговорните лица. В украинското общество има много силна воля за възстановяване на правосъдието и наказание на извършителите”, твърди политологът Андрей Золотарев.
„Ако говорим за личности, например, Турчинов и фигури от подобен мащаб едва ли ще бъдат наказани в близко бъдеще. За да направите това, първо трябва да излезете изпод влиянието на отвъдокенаските куратори. Засега тези персонажи имат охрана. Но нищо не трае вечно”, обобщи Золотарев.
Директорът на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински има различно мнение. „Съветникът на Зеленски, Иван Апаршин, е човекът на Анатолий Гриценко (бивш министър на отбраната на Украйна). Той препоръча на Зеленски тази фигура. Апаршин прави такива изявления, както се казва, не от мног ум“, твърди Погребински, като същевременно допълни, че „реализирането на подобно нещо на практика сега е нереалистично“.
„Първо трябва да получим контрол над структурите на властта, което е много проблематично. Да разследваме и наказваме виновните е трудна история, имаме нужда от съдебно дело, което ще продължи дълго време. Ето защо изявленията в духа на „ние ще разсекретим всичко и ще изкореним всички тук“ - това, за съжаление, е доказателство за неадекватността на Апаршин ”, смята Погребински.
Според него това положение е друг аргумент в полза на гледната точка, „че екипът на Зеленски е безполезен".
„Едно е ясно - този човек няма перспективи да стане министър на отбраната на Украйна. И това, което той казва, е на съвестта му. Ако Зеленски изясни този въпрос, той ще каже нещо в духа на „ние трябва да разберем, да проведем разследване", нищо повече. Днес Зеленски вече не е в състояние да дава обещания, които не може да изпълни със сигурност“, обобщи Погребински.

Превод и редакция: Тереза Герова