Москва. Председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен-ун пристига на първото си посещение в Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин. Разговорите между лидерите на двете страни ще се проведат на 25 април във Владивосток, предава TACC.
Основната тема на дискусията ще бъде мирно решение на ядрения проблем на Корейския полуостров и гарантиране на сигурността на Североизточна Азия като цяло. Според Юрий Ушаков, съветник на президента на Руската федерация по международни въпроси, руската страна възнамерява да подпомогне консолидирането на положителните тенденции, създадени благодарение на инициативите на Северна Корея за отказ от тестовете за ядрени ракети и прекратяване на ядрените изпитания, което да доведе до нормализиране на отношенията на Пхенян със Сеул и Вашингтон.
По-рано през 2017 г. Русия, заедно със своите партньори в Китай, разработи пътна карта за разрешаване на проблема с Корейския полуостров. Тя предвижда КНДР да прекрати изпитанията на балистични ракети и ядрените опити, а САЩ – мащабните военни учения, след което да се премине към всеобхватно уреждане на проблемите, включително денуклеаризацията, с крайната цел за създаване на колективна система за мир и сигурност в региона. Както отбеляза Ушаков, тази пътна карта не е загубила своето значение до ден днешен.
По време на срещата между Владимир Путин и Ким Че-ун ще проведат дискусия по различни аспекти на двустранните отношения, включително по политическия, икономическия, културния и хуманитарния дневен ред. Основната пречка за развитието на сътрудничеството между Русия и КНДР в момента са санкциите на Съвета за сигурност на ООН, наложени срещу Пхенян.
Междуправителствената комисия, председателствана от руския министър на развитието на Далечния изток и Арктика, Александър Козлов, работи за създаване на проекти за икономическо сътрудничество между двете страни. Последната й среща се проведе на 6 март в Москва, където бяха обсъдени въпроси за по-нататъшното развитие на търговско-икономическите отношения. Освен Александър Козлов, руската делегация ще включва вицепремиера Юрий Трутнев, външния министър Сергей Лавров, ръководителя на Министерството на транспорта Евгени Дитрих, директора на Руските железници Олег Белозеров и заместник-министъра на енергетиката Анатолий Яновски.
Понастоящем Русия предоставя хуманитарна помощ на КНДР, като е един от основните донори на Световната програма на ООН за прехрана. В периода от 2011 до 2017 г. Руската федерация достави храна на КНДР за 25 милиона долара, а други 8 милиона долара бяха отпуснати за периода 2018-2019 година.
Разговорите между Владимир Путин и Ким Чен-ун във Владивосток ще бъдат първата им лична среща. В същото време Русия ще стане първата държава, която севернокорейският лидер ще посети след преизбирането му на поста по-рано април.
Предишната среща на лидерите на Руската федерация и КНДР на най-високо ниво се състоя през 2011 г., когато бащата на сегашния лидер на Пхенян Ким Чен-ир се срещна в Улан-Уде с бившия президент Дмитрий Медведев. Самият Владимир Путин посети Пхенян през 2000 г. Освен това през 2001 г. Путин и Ким Чен-ир проведоха разговори в Москва, а през 2002 г. във Владивосток.
През 2018 г. Русия и КНДР отбелязаха 70-годишнината от установяването на дипломатически отношения. Съветският съюз беше първият, който призна КНДР и предостави подходяща помощ за формирането на младата държава. През 1949 г. Ким Ир Сен, дядото на сегашния лидер на Пхенян, посети Москва с първата си задгранична визита.

Превод и редакция: Тереза Герова