На частно събитие за инвеститори, посветено на безпилотната технология, босът на американската компания Tesla - Илън Мъск, показа свой микрочип за автопилот, както и разказа за амбициозните си планове за стартиране на безпилотни таксиметрови услуги още догодина. Мъск очаква, че само след година ще има повече от един милион таксита-роботи с автопилот на пето ниво.

Основната новина на Tesla е чипът Microchip Full Self Driving Chip (Autopilot Hardware 3.0), който ще позволи спокйно автомобилите на фирмата да станат от пето ниво т.е. авотномни при всякакви обстоятелства. чипът отговаря за обработката на данни от сензорите на системата Autopilot: радар, GPS, ултразвукови сензори и сензор за ъгъл на завиване. Микросхемата се състои от шест милиарда транзистора, двуредов невронен мрежов ускорител, работещ на честота от два гигахерца и изпълняващ 72 трилиона операции в секунда и 12-ядрен ARM Cortex-A72 процесор.

Чипът има своя собствена криптографска система. Неговата производителност е 21 пъти по-висока (2300 кадъра в секунда), отколкото решенията на Nvidia, които компанията използваше доскоро, а консумацията на енергия е само с 1,25% повече (72 вата вместо 57). Микрочипът ще бъде произведен в завода на Samsung в Тексас. В същото време ще струва 20% по-евтино от предишното.

Интересното е, че собствениците на Tesla ще могат да пускат колите си като роботаксита с постовянето на новия чип за автопилотната систева и според Мъск ще могат да печелят до 30 хиляди долара годишно. Robomobile на Tesla ще може да бъде извикан чрез специално приложение.

В презентацията си Мъск не уточни в кой американски град ще стартира програмата на Tesla за автономни таксита, но предрече, че бройката на такситата в бъдеще ще надхвърли 1 милион.