23-годишният молдовец Евгени Недеалков, взривил банкомати в Пловдив и София и задигнал от тях почти 300 000 лева, призна вината си. Така очаква наказанието му да бъде намалено с една трета. Законът предвижда от 3 до 15 г. лишаване от свобода.

Чужденецът, който при задържането му м.г. обяви, че е гагауз, се изправи пред пловдивския районен съд. Адвокатката му Светлана Паскалева отправи искане за справка дали банките са застраховали парите от разбитите банкомати. Тя настоя да й бъде дадено становище дали задигната сума е възстановена.

На подсъдимата скамейка застана единствено Недеалков, тъй като от съучастника му нямало и следа. Той успял да избяга през границата ни с Турция още миналото лято. Така за деянието на този етап ще отговаря засега само молдовецът.

Двата обира бяха извършени между 5 и 7 юли м.г. Инцидентът в града на тепетата стана на разсъмване около 4,35 часа на 7-ми. Тогава банкомат в пловдивския район "Тракия" беше взривен, а тътенът разбуди квартала. От устройството бяха откраднати почти 215 000 лева. Тежката врата на банкомата излетя на повече от десетина метра. Недеалков и съучастникът му използвали горивно-кислородна смес.

Няколко дни по-рано беше ограбен и банкомат в столичния район "Люлин". От него са отмъкнати 77 000 лева.

Делото е отложено до изготвяне на справките, поискани от защитата на молдовеца. От задържането му през лятото досега той е под ключ.