Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург. Вместо с протести срещу застрояването на парка, хората решиха да оставят по едно дърво там, като се надяват то да не бъде изкоренявано в бъдеще. В акцията за Цветница се включи и 98-годишният дядо Борис Гърнев, ветеран от Втората световна война, който живее на метри от парка.
 
Протестиращите бяха доволни и заради документацията, която пристигна по тяхно искане от Държавния военно-исторически архив във Велико Търново. Тя доказва, че подземното съоръжение, за което се твърдеше, че е ничия собственост, е било именно на 9-ти пехотен Пловдивски полк. Това съобщи председателят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов. От Държавния военно-исторически архив са изпратили копия на всички документи, сред които има и скица, от която се вижда, че подземното съоръжение е било бомбоубежище, а над него е имало столова за войниците от 9-и пехотен Пловдивски полк. Радио „Фокус“ - Пловдив писа за това място е било столова на полка. 98-годишният дядо Борис също е категоричен, че бункерът е строен по нареждане на премиера Богдан Филов в периода 1941-1943 година, с цел защита на населението от бомбардировките по времето на Втората световна война. Според председателя на Инициативния комитет на протестиращите граждани Асен Костов бункерът не е бил част от апорта на общински имоти по време на панаирната сделка през 2006 година и той трябва да е собственост или на държавата, или на община Пловдив. Всичко това дава надежда на протестиращите, че парка няма как да бъде застроен, тъй като частникът не притежава тази подземна част от 16-декаровия имот, който е купил.
 
Защо съоръжението е било заличено в съществуващата днес държавна и общинска документация, трябва да бъде разследвано от компетентните органи, смятат протестиращите.
Очаква се от МРРБ да излязат със становище за собствеността на бункера, което трябва да бъде вписано и в Кадастралната карта.
 
Преди повече от месец хората от квартала скочиха срещу бруталната сеч на 64 здрави дървета в парка. Те се противопоставиха на това с протести, които продължават и до днес. По тяхно настояване от община Пловдив съставиха акт за отсечените дървета за общо 25 000 лева на фирмата собственик на терена.
 
Оказа се, че в този терен има още един обект, който не е отбелязан в скицата и е останал собственост на общината – това е запустяла тоалетна в парка. С помощта на Инициативния комитет сега тя е обезопасена. Тя също мистериозно е била заличена в документацията за имота и сега трябва да бъде нанесена отново в Кадастралната карта.
Миналата неделя, по покана на протестиращите, в парка дойде и омбудсманът Мая Манолова, която обеща с екипа си да провери цялата документация и да сезира прокуратурата за евентуални нарушения на закона във връзка с този парк.
В подкрепа за запазването на парка са се подписали около 6000 души. В интернет се разпространява и онлайн-петиция за това.
 
Председателят на Инициативния комитет Асен Костов се е обърнал с молба за съдействие и към премиера Бойко Борисов. Целта е да не се допуска в никакъв случай застрояване на парка.
Кършияка е най-търсеният квартал за живеене в Пловдив и инвестиционните интереси към него са големи. Хората обаче се оплакват, че вече е толкова гъсто застроено, че почти не остава въздух за живеещите там. Затова ще се борят до последно да не им се отнема този парк, дърветата в който да бъдат техните "бели дробове".
Историческата стойност на този терен и връзката му с 9-ти пехотен Пловдивски полк е още нещото, което дава сила на хората от квартала битката им да не спира, до пълна победа, така, както велият пълководец Борис Дрангов е водил полка към победи.