Съдии и ученици смениха ролите си в Пловдив в добилия популярност Час на класа: „Съдът отблизо“, който се проведе  в емблематичната зала №1 на Апелативния съд.  Младежите от чирпанското училище „Пейо К. Яворов“ облякоха тоги на съдии, прокурори и адвокати и „изиграха“ наказателен съдебен процес срещу обвинен в извършване на грабеж на мобилен телефон. След съвещание „съдиите“ осъдиха мъжа на 3 години лишаване от свобода.

В ролята на техен учител пък влезе апелативният съдия Христо Крачолов, който  разказа защо Темида е със завързани очи, какви дела се гледат в съда, как по цвета на папките мога да се ориентират какво дело се гледа, като в червени папки са наказателните дела, а в зелени – гражданските. 

Учениците участваха в разпознаване на мъж, заподозрян в извършване на грабеж на мобилен телефон. Специалисти от Базовата научно - техническа лаборатория на пловдивската полиция показаха на децата как се свалят дактилоскопични следи от вещи, станали обект на престъпление. Служители от Областното звено „Съдебна охрана“ демонстрираха поставяне на белезници на конвоирано лице и различни техники за сломяване на съпротивата на конвоирания.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова награди с грамоти учениците от Чирпан и ги поздрави с отличното им представяне. По-късно в зала „Съединение“ на Историческия музей със спектакъл за живота на Пейо Яворов беше закрита „Седмицата на отворените врати“.