Денят започва с лаунчъра

Първото нещо, което виждаме след отключване на телефона, е лаунчърът. Това е вашият начален екран или екрани, където подреждате вашите приложения и уиджети. Всеки телефон има предварително инсталиран лаунчър (така работи Android). Ако той обаче не ви е достатъчен или искате нещо по-различно, в Play Store съществуват безброй такива програми с различни функции. Тук сме избрали лаунчъри, които имат по нещо за всеки. Тъй като хората използват техните смартфони по различен начин, всеки се нуждае и от най-подходящия за него лаунчър.

 

Най-добрият лек лаунчър: Evie Launcher

Android означава разнообразие. Ако обаче то не ви е по вкуса и търсите чист и подреден интерфейс, Evie Launcher е за вас. Приложението е малко, бързо и изключително надеждно. Ако ви хареса и не искате да се разделите с него при избор на нов телефон, можете дори да си запишете настройките в Google Drive. Освен това Evie се предлага напълно безплатно, което е  твърде неприсъщо за модерния свят.

 

Втори най-добър лек лаунчър: Microsoft Launcher

Microsoft може и да разработва бавна Windows OS, но не и бавен лаунчър за Android. И не, той по никакъв начин не наподобява интерфейса на Windows Phone. Вместо това апликацията залага на познатия облик в повечето смартфони. На разположение имате чист стартов екран и динамичен списък с новини от вашия Microsoft акаунт. Специалният режим „Extended Mode“ разширява вашия първи ред с приложения (dock), но можете да го изключите. Като цяло Microsoft Launcher не е чист като Evie, но все пак е достатъчно бърз, пък и влиза в помощ, ако имате Outlook профил.

 

Най-добър лаунчър за персонализация: Nova Launcher

Вероятно искате пълен контрол върху вашия начален екран. Вероятно само едно-две приложения в началото не ви стигат и искате повече действие на вашия дисплей. Тогава търсите лаунчър за персонализация. Те принципно предлагат инструменти за украсяване на екраните, но могат да направят преживяването ви по-ефективно и функционално. На първо място е Nova Launcher, който е познат на голяма част от потребителското съсловие. Nova ви позволява да правите всичко и да превърнете смартфона ви в Pixel, Galaxy и отвъд. Най-добрите функции се виждат от пръв поглед, като например възможността да разполагате приложенията си на по-дребна мрежа. Освен това, тук също можете да съхраните данните си за следващия смартфон. От друга страна обаче функционалността не е безплатна. Всъщност има безплатна версия, но в нея липсват някои допълнения. За максимум потенциала на приложението ви е нужен Nova Launcher Prime на цена от 9.99 лева.

 

Втори най-добър лаунчър за персонализация: Action Launcher

В Action Launcher се използва интензивно думата QUICK. На разположение имате функциите Quicktheme, Quickdrawer, Quickpage и още. Идеята е да имате възможно най-бързия лаунчър. Но това, което спечели потребителите, са многото възможности за персонализация. Неповторими тук са жестовете за бърза навигация. Освен това разработчикът е интегрирал специалните функции Covers и Shutters за създаване на скрити папки и комбиниране на приложения с уиджети. По принцип Action Launcher е първото приложение, интегриращо в себе си функциите на най-новите версии Android. Но, както и при Nova Launcher, тук също има функции, достъпни само срещу допълнително заплащане. Заедно с това Action Launcher показва реклами (които се прекратяват срещу малко заплащане).

Лаунчърите за персонализация могат да се допълнят с допълнителен софтуер с тематични икони и анимации. В каталога на Google съществуват много такива, някои безплатни, други срещу заплащане. Има и приложения, манипулиращи по особен начин поведението на лаунчърите, но понякога те са най-подходящи за формиране на идеалната тема.

Лаунчър с най-добро чекмедже: Smart Launcher 5

Този лаунчър не събираше погледите през последните години, но след излизането на версия 5, всички обърнаха вниманието си към него. Началният екран се отличава със система без мрежа, за да превърнете телефона си в хаотичен Windows десктоп. Звездата на шоуто обаче е чекмеджето, или отделът с всички ваши приложения. Smart Launcher автоматично категоризира вашите апликации, и ако си платите за Smart Launcher Pro, имате и още възможности. Можете да създавате свои индивидуални категории и да сортирате дори по цвят на иконите. Според много потребители, темите на лаунчъра се прилагат изключително лесно и удобно, дори по-бързо от Nova Launcher.

 

Най-добър бизнес лаунчър: Blackberry Launcher

Blackberry направи голямо завръщане след адаптацията си към Android и това личи ясно в интерфейса на Blackberry Launcher. Апликацията е много чиста и бърза, отличава се с ефективни жестове. За сметка на това, компанията на по-различно ниво от другите на тема заплащане и изисква от вас месечен абонамент, който премахва рекламите. От друга страна обаче можете да си купите Blackberry телефон, който не се нуждае от абониране и въвежда специализирани преки пътища през физическа клавиатура. Плюс това бизнес клиентите търсят компании като Blackberry, доказали се с наличието на военен сертификат за сигурност.

 

Има много други приложения в Play Store магазина, просто трябва да се поразровите. Споменаване заслужават Lawnchair Launcher и Hyperion Launcher, те също дебютираха на сцената с новаторски функции. Въпреки това те се нуждаят от допълнително усъвършенстване, докато достигнат нивото на конкуренцията. Ако вие имате друг любим лаунчър или софтуер за персонализация, можете да споделите в коментарите.