Вашингтон. От Белия Дом съобщиха в петък, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е говорил по телефона по-рано през седмицата с командващия „Либийската национална армия“ (ЛНА) маршал Халифа Хафтар и е обсъдил с него „текущите контратерористични операции“, предава Reuters.
В момента ЛНА провежда настъпателна операция срещу либийската столица Триполи, където заседава международно признатото „Правителство на националното единство“ (ПНЕ) на премиера Файез Сарадж.
В съобщението се казва, че Тръмп е „признал важната роля на фелдмаршал Хафтар в борбата срещу тероризма и в обезопасяването на либийските петролни резерви и двамата са обсъдили възгледите си за прехода на Либия към стабилна и демократична политическа система“.
Не се разбира обаче защо от Белия Дом са изчакали няколко дни преди да съобщят за разговора.
„Ройтерс“ припомня, че и.д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан е заявил, че „Либия не се нуждае от военно решение“ и е подчертал, че подкрепя „ролята на Хафтар в борбата с тероризма“. Той е казал също, че Вашингтон се нуждае „от подкрепата на Хафтар за изграждането на демократична стабилност в региона“.
Запитан дали Тръмп се е свързал с него преди да се обади на Хафтар, Шанахан каза, че Пентагонът и Белият дом „са в пълно взаимодействие по отношение на Либия“.

Превод и редакция: Иван Христов