"Това е политическа акция на Лозан Панов. Действие срещу българската полиция", каза в ефира на Би Ти Ви Мирослав Писов, един от полицаите, който бе осъден на 7 г. затвор заради смъртта на Чората.. "Получава се странно съдебно решение, което никой не е виждал до този момент. Адвокатите ни ще пуснат жалба. 14 г. ние  работим, сега ни пращат в затвора", поясни той. За Мирослав Писов новината за присъдата дошла като гръм от ясно небе. 

"Това решение е и срещу 17 български професори, които в годините постановиха, че смъртта на това лице не е свързана със задържането му”, каза  ипосв в ефира на Нова телевизия.

Един от осъдените полицаи бил в чужбина. 

Както ПИК писа, 14 г. след акция „Респект” и 1 г. след прекратяване на делото по давност, 5-мата благоевградски полицаи, участвали в задържането на Чората, влизат в затвора за 7 г. Съдебното решение за хвърлянето в затвора на петимата благоевградчани е изключително неочаквано. Освен, че е странно на какво е базирано и идва без никакви индикации, акцията по прибирането в затвора се извършва в последния ден от седмицата и то късно вечерта. Семействата на арестуваните, близките и познатите им са шокирани от случващото се.

Присъдата коментира в ефира на Нова телевиза лелята на Чората - Весела Георгиева.

"Истината е, че го убиха – каза тя. - През всичките тези години бяхме свидетели на това как се манипулира едно дело. Очерниха името на племенника ми и на цялото ни семейство заради нечии интереси. Това обаче излезе наяве сега. Излизат решения, които нямаха нищо общо с действителността. Няма как да коментирам последното решение, защото още не сме го чели. Главният прокурор бе задължен да поиска възобновяване на делото. Подобно решение не е изненада. Винаги съм очаквала това. Все още сме в шок и не знаем как ще реагираме. За мен справедливост може да има само ако тези хора си признаят вината. Защото очерниха живота ни. Преобърнаха го. Много ми е трудно. Не искам да коментирам поведението им”.