Вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са разпоредили тотална проверка на работата на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), съобщиха за ПИК източници от вътрешното ведомство. Според тях резултатите от проверката, която Маринов е наредил да се извърши в максимално кратки срокове, ще определят бъдещето на отряда.

По-рано днес - по време на националното заседание на МВР, главният секретар Иванов съобщи, че в столицата е арестуван ръководен служител на СОБТ. Той е задържан заради искан откуп за краден джип „Мерцедес“. Иванов съобщи още, че заради случая министърът е „привикал“ командира на баретите Георги Гайков.

Според източници на ПИК арестуваният е по-известен сред баретите с прякора Дългия, а в годините назад дори е бил и зам.-командир на отряда. Негови колеги го определят като близък до командира Гайков. За искания откуп разследващите твърдят, че е в размер на 11 000 лева.

През последните 25 години – от кървавата баня в столичния квартал „Белите брези“ през случая „Лясковец“, включително и до днес, баретите периодично се забъркват в различни скандали, които поставят под съмнение или професионализма им, или лоялността им към системата, или директно уронват престижа на МВР.

Според източници от МВР сега ще се търси твърда ръка при управлението, засилване на контрола и по-голяма ефективност от работата на баретите. Още през февруари Маринов и екипът му предложиха за обществено обсъждане промени в Закона за МВР, които целят подобни резултати.

Законовите промени предвиждат създаването на нова Главна дирекция в МВР „Жандармерия и противодействие на тероризма“, в която да влезе и сегашният СОБТ. Целта, според проекта, е „повишаване на ефективността на дейностите по предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане и/или обезвреждане на особено опасни престъпници или престъпни групи, опазване на обществения ред. Но какво ще бъде окончателното решение за бъдещето на баретите предстои да стане ясно съвсем скоро, твърдят от МВР.