В понеделник вечерта пожар избухна в най-голямата светиня във Франция – катедралата “Нотр Дам”. Огнената стихия причини огромни материални щети, а и не само. Милиони хора по света бяха съпричастни на френския народ за тази трагедия.
 

Пожарникарите успяха да спрат огъня от разпространението му към двете камбанарии и да спасят сградата от срутване. Около две трети от целия покрив, както и Кулата-стрела, обаче бяха напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня.

Още в нощта на пожара френският президент Емануел Макрон обяви, че започва набиране на средства за пълното възстановяване на "Нотр Дам". Първоначални прогнози пък бяха, че пълната реконструкция на "Парижката Света Богородица" ще продължи между 10 и 15 години, като архитетектът на катедралата в Кьолн прогнозира дори десетилетия необходимо време за това. За финансова прогноза е рано да се говори, но със сигурност сумата ще е огромна.


AP Photo/Thibault Camus

На следващия ден вълна от съпричастност от целия свят "заля" Франция. Местни фамилии дариха огромни суми - групата за производство на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) и семейство Арно обявиха вчера, че ще подпомогне възстановяването с 200 милиона евро, милиардерът и съпруг на холивудската звезда Салма Хайек - Франсоа Анри Пино, обяви, че той и семейството му ще дарят 100 млн. евро. Отделно Валери Пекрес, който ръководи френския столичен регион Ил дьо Франс, информира, че той отпуска 10 милиона евро. Европейската комисия ще отпусне за възстановяване на катедралата специален грант от еврофондовете, съобщи пресслужбата на ЕК. Размерът на гранта ще бъде определен след оценка на щетите. Това са стотици милиони само за часове. Днес стана ясно, че заявените дарения вече надхвърлят 1 милиард евро.

В България Бойко Борисов заяви, че сме готови да подпомогнем възстановяването на катедралата, като изпратим наши реставратори и живописци. До тук добре. Но последваха и организирания за събиране на средства, с които българите да помогнат на Франция. В Стара Загора вчера започна инициатива за набиране на пари за 850-годишния храм. В Пловдив също е имало интерес към това.

Хора, разберете това може би е най-глупавият вид съпричастност, която ние можем да окажем. Франция няма нужда от вашите пари, дори от една стотинка. Парите не са единствената подкрепа. Да прочетете романа "Парижката Света Богородица" на Юго би струвало много повече. Време и само време е необходимо да възкръсне "Нотр Дам". Катедралата не е в Уганда, не е в Сирия, не е в България (явно за жалост) - във Франция е. Последното нещо, от което имат нужда в Париж са парите на българите. Ясно, че болката от случилото се е голяма - особено за хората на изкуството и тези, които осъзнават мащабите на трагедията, но ние да оказваме финансова подкрепа на Франция е просто смешно.

Да живеят социалните мрежи - поне някои научиха коя е катедралата "Нотр Дам", а други къде е Шабла.

 


"People"