Горна Оряховица. Близо 900 танцьори от цялата страна ще се включат във второто издание на Националния танцов конкурс „Танцова въртележка“. Събитието ще се проведе от 12 до 14 април, а домакин и този път ще бъде Народно читалище „Напредък – 1869“, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Община Горна Оряховица, която е съорганизатор на инициативата. Броят на участниците през тази година е двойно по-голям. Те идват от 29 различни школи във Велико Търново, Лясковец, Варна, Бургас, Пловдив, Белослав и други градове. Танцьорите ще са на възраст от 5 до 18 години и ще изпълнят общо 260 танца в три жанра – съвременни танци, характерни танци и класически балет. Те ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи – от 5 до 8 години, от 9 до 11 години, от 12 до 16 години и над 16 години и в 4 категории – солови изпълнители, дует или трио, група до 8 танцьори и формация с над 9 танцьори.
Председател на журито ще бъде хореографът Цветанка Гергинова – съдия в Националния конкурс „Път към славата“. Членовете са доц. д-р Анна Папулова – магистър по Балетна режисура и преподавател в модул „Танцов театър” в Нов български университет, Алекс Асенов – международен съдия по танцово изкуство и Марин Удварев – балетен педагог от Велико Търново.
Комисията ще определи победителите по 3 критерия – техника на изпълнение, хореография и композиция и сценично присъствие.
Организаторите са подготвили богат награден фонд – във втората „Танцова въртележка“ ще бъдат раздадени грамоти на всички участници, 360 дипломи, 104 купи за I, II и III място, 5 награди за авторство/ хореография, 2 Гран При, 160 медала за класиралите се на първите 3 места в отделните категории, както и 40 за заелите местата след трето. Предвидени са и 13 специални награди. Общо наградният фонд е на стойност 4500 лв.
Луиза ТРАНЧЕВА