Варна. Над договорените в отрасловия колективен трудов договор (КТД) ще са средствата за лекторски час през тази година за учителите във Варна. Те ще варират между 6 и 7.50 лв. на час, в зависимост от степента на образование. Това предвижда новият колективен трудов договор, който бе разписан официално, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Сред новостите в него е договореният по-висок минимален размер на допълнителните трудови възнаграждения за по-висока лична квалификация, т.нар. ПКС – професионална-квалификационна степен. През тази година персоналът, работещ в детски градини със специални групи ще получава допълнително заплащане за работа при специфични условия на труд. Става въпрос за ДГ № 9 „Ален мак“, ДГ № 20 „Бриз“ и ДГ № 46 „Горска приказка“.
С новия колективен трудов договор, допълнително възнаграждение за нощен труд ще получават и възпитатели и помощник-възпитателите в общежитията. То е в размер на 1.20 лв. за отработен час нощен труд. За водене на задължителната документация, за консултиране на родители, деца и ученици са включени педагогическите специалисти, работещи в Центровете за подкрепа на личностното развитие. В тях учителите ще получават по 15 лева месечно. На учителите, които не са ръководители на компютърни кабинети и им се възлага поддържането на задължителната електронна документация, ще се изплаща допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малко от 30 лева месечно.
Във връзка с необходимостта от мотивиране на млади учители за включване и оставане в системата, за наставничество на учители се заплаща допълнително възнаграждение в размер на не по-малко от 65 лева месечно за срок до една година. През тази година увеличен е размерът на основния платен годишен отпуск, който за учителите, членове на синдикални организации от община Варна, е 57 работни дни. Новият колективен трудов договор в сферата на образованието във Варна надгражда националния КТД.
Диана СТОЕВА