Спортният директор на Ботев Пловдив Адалберт Зафиров ще изпълнява временно фукциите и на шеф на школата на Ботев Пловдив, научи Glas.bg. Днес настоящият директор на ДЮШ Иван Цветанов и изпълнителният директор Иван Йотков са имали разговор, на който е взето горното решение.

Преди минути Иван Цветанов е събрал треньорите от школата на Ботев Пловдив на оперативка и ги е информирал за настъпилата промяна.

Glas.bg научи, че Ботев Пловдив вече водят преговори с Ферарио Спасов, който да застане начело на школата на канарчетата. Спасов до вчера бе старши-треньор на Монтана, но изненадващо подаде оставка и няма да продължи да води тима от северозапада. Спасов е дал принципното си съгласие да приеме офертата на канарчетата и завръщането в Ботев Пловдив се счита за почти сигурно, твърдят източници на Glas.bg.

 

Ферарио завършва НСА „Васил Левски“ със специалност футбол. Притежава УЕФА-пролиценз за треньор. От 2009 г. е старши треньор на Юношески Национален отбор на България, родени през 1994 г. Работи като треньор на Олимпик Тетевен, Спартак Варна, Литекс и ЦСКА. Начело на ловешкия тим записва най-големите си успехи като треньор. През сезон 1996/1997 г. класира отбора от „Б“ в "А" група. Като помощник-треньор е шампион през 1998 г., а като старши-треньор е шампион през 1999 г. и вицешампион през 2002 г. Под негово ръководство отборът на Литекс печели и Купата на България през 2001 г., а през 1999 и 2003 г. е финалист в турнира. От февруари 2004 г. до края на същата година работи в ЦСКА. На 5 януари 2006 г. поема Дунав Русе, който е 13-ти (предпоследен) на полусезона в Източната „Б“ група с 10 точки, и го извежда до 6-то място (с 36 точки) в крайното класиране. Има само една загуба под негово ръководство.

На 2 октомври 2006 г. напуска Дунав след конфликт с изпълнителния директор Георги Пейчев. Следва ново завръщане в Ловеч като старши треньор. До 5 юни 2012 г. ръководи Академия Литекс. На същата дата е посочен за нов старши треньор на Ботев Пловдив. След като бе заменен в Ботев Пд от Мъри Стоилов Спавов работи последователно в Монтана, Етър, Спартак Плевен, Берое и отново в Монтана.

За разлика от повечето футболисти, треньори и футболни деятели, Ферарио Спасов не понася към чалга. Слуша хард рок и метъл, като любимата му група е „Рамщайн“. Твърди, че докато ги слуша, си почива. Предпочитана форма на релакс за специалистае и риболовът.