Кюстендил. 35-годишен мъж от Кюстендил почина след намушкване с нож, а други петима души пострадаха при масов бой пред заведение. Сигналът за инцидента е подаден малко след 7.30 часа на 17 февруари. Задържани са осем души, свързани със случая. Продължава издирването на 19-годишен младеж, причинил смъртта на 35-годишния мъж. По данни на Областна дирекция на МВР – Кюстендил и на Окръжна прокуратура – Кюстендил в масовия бой са участвали жители на Кюстендил, квартал „Изток” и село Слокощица. Младежът, причинил смъртта на 35-годишния мъж, е установен от свидетелски показания и от видеозаписи. Издирваният е от ромски произход, криминално проявен, има три криминални прояви и две от тях са за нанасяне на телесни повреди.
Пострадалите при боя са настанени в болницата в град Кюстендил. Един от тях е с тежка черепно-мозъчна травма и бе транспортиран в неврохирургията на Институт „Пирогов” в столицата с цел оказване на квалифицирана помощ. Останалите ранени са с по-леки порезни наранявания. Случаят беше определен като битов, възникнал заради голямо количество поет алкохол. От полицията заявиха, че инцидентът не е основан на етническо напрежение. По случая е започнато е досъдебно производство за престъпление по член 116, ал. 1, т. 4 от Наказателния кодекс.
Според собственика на заведението, пред което се е зародил конфликтът - Антон Селнички, циганите създават проблеми и отбеляза, че преди време е имало и друг случай, при който също младеж е бил прободен с нож.
Заради случая в социалните мрежи се организира мирен протест в Кюстендил, на който се събраха около 100 души. Хората тръгнаха от кръговото кръстовище при плажния комплекс в града, преминаха през улиците „Хаджи Димитър” и „Цар Освободител”, през мястото където е загинал 35-годишния мъж, както и през заведението пред което е започнал скандалът. След това протестиращите се спряха за кратко на площад „Велбъжд” и продължиха по пешеходния булевард „България”. На кръстовището при Железния мост те седнаха за кратко на пешеходните пътеки, след което се разотидоха. Протестът беше обявен като съпричастност към семейството на починалия кюстендилец. През цялото време протестът беше съпровождан от полицаи. Служители на Областна дирекция на МВР – Кюстендил и на „Жандармерия” бяха разположени в циганската махала на града, в Центъра за спешна медицинска помощ и на други места в Кюстендил. През деня полицейски екипи проверяваха автомобилите и автобусите, напускащи града.
Венцеслав ИЛЧЕВ