Скопие. Косово отпразнува 11 години независимост, съобщава македонският телевизионен канал Алсат-М, излъчващ на албански език.
В рамките на дейностите, отбелязващи 11-та годишнина от независимостта на Косово, членовете на Косовските сили за сигурност (КСС) участваха за първи път във военен парад на площада в Прищина.
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че армията е гордост за Косово. Той заяви също, че през тази година Косово трябва да вземе друго стратегическо решение за бъдещето на страната, мирно, всеобхватно споразумение, което предполага взаимно признаване със Сърбия.
"Това решение отново изисква мъдрост и единство за приключване на международната консолидация на многоетническата, демократична и суверенна държава Косово. Можем да постигнем мирно споразумение със Сърбия, но трябва да разберем нещо, никога няма да забравим етническото прочистване, геноцида на Сърбия в Косово, 13 500 убити албански цивилни, 400 масови убийства и около 20 000 изнасилени жени от Сърбия, която за съжаление все още не е получила заслужено наказание ”, каза косовският президент Хашим Тачи.
На тържествено заседание на парламента косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че албанците са дали много на Балканите. Той добави, че Косово е заинтересовано да постигне споразумение със Сърбия, но със съществуващите граници.
"Но също така Косово допринася за мира и стабилността днес и ние всички ще работим непрекъснато за консолидация на страната ни и ще работим за добри отношения с нашите съседи, всички сме заинтересовани от споразумение, което вече е известно и наречено задължително правно обвързващо споразумение за взаимно признаване със Сърбия със съществуващите граници и същевременно сме заинтересовани от напредъка на Косово към членство в НАТО и ЕС, заяви косовският премиер Рамуш Харадинай.
Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет поздрави гражданите на Косово по случай 11-ата годишнина от независимостта, като добави, че трите приоритета за тях са мирът, справедливостта и просперитета. Той посочи, че за да се постигне мир, трябва да се постигне споразумение със Сърбия, което по същество трябва да бъде взаимно признаване.
Косово празнува тази годишнина, без да има място в ООН и без да бъде признато от пет държави-членки на ЕС. Косово обяви независимостта си на 17 февруари 2008 г, припомня телевизионният канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков