Техническите гиганти Apple и Google са подложени на критика за това, че позволяват да се провежда "полов апартейд" в Саудитска Арабия чрез приложение, което позволява на мъжете да следят жените си и да ги възпрепятстват от напускане на страната.

И двете платформи за приложения - iTunes и Google Play предлагат Absher, правителствена услуга, която позволява на мъжете да посочат кога и как жените им могат да напуснат границите на Саудитска Арабия и да получават SMS съобщения в реално време, когато жените им пътуват.

Absher има и полезни функции, като например опцията да се платят глоби за неправилно паркиране, но секцията за пътуване е посочена от активисти и бежанци като основна пречка пред жените, които искат да напуснат Саудитска Арабия.

Нито Google, нито Apple са коментирали скандала, пише Business Insider.

Изданието публикува историята на Шахад Ал Мохамед, саудитска тийнейджърка, която избяга от страната и поиска убежище в Швеция. Именно тя разказва за приложението Absher.

От публикувани скрийншотове от сайта на приложението с обяснение на английски става ясно какви са функциите. Въвежда се името и номера на паспорта на жената, има и секция, в която може да се посочи колко пъти се разрешава на жената да пътува. Има и ограничение за това колко време жената може да остане извън страната.

Снимка: Absher

В друг формуляр легалният настойник на пътуващата може да откаже разрешението си, което е дал.

Снимка: Absher

"Амнести интернешънъл" и "Хюман Райтс Уоч" изразиха притеснение от ролята на Google и Apple, които дават платформа и хостват приложението, което е инсталирано над 1 милион пъти.

"Apple и Google имат правила срещу приложения, които улесняват заплахите и тормоза. Приложение като това могат да бъдат проводник на нарушаване на човешките права, включително дискриминация срещу жени", обясняват от Хюман Райтс Уоч .

От "Амнести интернешънъл" обясняват, че SMS известяването е пореден пример за това как саудитското правителство създава инструменти, с които да ограничи свободата на жените.

Ясмин Мохамед, бивша мюсюлманка и отявлен критик на Саудитска Арабия, споделя, че компаниите "помагат за най-архаичното женомразство” и са съучастници на саудитското правителство да наложи "полов апартейд".

Аbsher алармира потребителите, когато жените напуснат страната, и това е една от основните причини, поради които жените биват задържани в опитите си за бягство от Саудитска Арабия. Функцията предупреждава настойниците, докато жените все още са под властта на Саудитска Арабия.