Никой не може да развива собствен бизнес без Митьо Очите да разреши това, твърди един от 12-те анонимни свидетели по делото срещу него. Бандата му изнудвала търговци за процент от печалбата. Плащала по 1000 - 1500 лева за палежи, предимно на катафалки. Митьо Очите сложил контрол върху погребалните агенции в Бургас, твърди прокуратурата. Собственик на една от тях бил принуден да прехвърли бизнеса си, а жена - джипа си, на посочени от бандата хора.

Друг анонимен свидетел твърдял, че всички се страхували от Очите, защото е "агресивен и безскрупулен".

Някои търговци плащали по 20 процента от печалбата си, за да бъдат оставени на мира. Бандата разполагала с наказателна бригада, която да контролира дилърите на наркотици. Те продавали дрога със щампа от Турция. Митьо Очите е обвинен като бос на група за палежи и разпространение на наркотици

"Цялата обвинителна позиция на прокурорите се свежда до коментар на група свидетели със скрита самоличност. В техните показания няма конкретика - заяви адвокат Илиян Василев. - Кажете ми има ли половин грам наркотично вещество, иззето по делото. Достатъчно е някой да каже името на Димитър Желязков и това се приема абсолютно безкритично".

По делото са събрани 7-8 тома СРС-та. Според защитата в тях "няма нито една дума от устата на Желязков, която да удостоверява, че той е разговарял с момчетата, изнудвали погребални агенции".