Руските специалисти завършиха тестовите изпитания на малогабаритен ядрен ракетен двигател. Той първоначално ще се използва в стратегическата крилата ракета Буревестник. Информацията е на руската информационна агенция ТАСС. Според други източници параметрите на новия ядрен ракетен двигател изцяло съответстват на предварително зададените характеристики. Не се съобщават други подробности за изпитанията.

За разработването на иновативния ядрен ракетен двигател за първи път съобщи президентът на Русия Владимир Путин през месец март миналата година. Размерите на Буревестник съответстват на стратегическата крилата ракета Х-101. Нейната дължина е 7,5 метра при диаметър 0,7 метра. Засега, никакви технически подробности не се съобщават. Предполага се, че новият двигател ще може да се използва и в космонавтиката. Ядреният ракетен двигател се разработва още от 2001 година като отговор на прекратяването от страна на САЩ на Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана.

Проведени са няколко тестови изстрелвания на Буревестник. Ракетата е създадена като стратегическо оръжие, което може да преодолява всички съвременни системи за противоракетна и противовъздушна отбрана. Предполага се, че далечината на полет на Буревестник с новия двигател е на практика неограничена. Ракетата има компютърна система за следене релефа на ландшафта.

Първите изпитания на Буревестник бяха проведени миналата година на централния полигон на Русия, намиращ се в Нова Земя. Той е изграден през 1954 година и до 1990 година се използваше за изпитания на ядрени оръжия. Новата ракета може да носи боен ядрен заряд.