ФК "Спартак 1919" вече разполага със система за тестиране и анализиране на своите играчи, като техниката разполага с много съвременни нововъведения и удобства. Системата е поръчана от САЩ и ще се използва от плевенската школа, като от клуба имат намерения да предложат и други клубове да се тестират със системата.

Днес почти всички играчи от школата на Спартак (Плевен) бяха тестирани, както с физически, така и с технически тестове. "Идеята е да имаме постоянен контрол върху процеса на развитие на играчите ни, а това само на око не може да се случи. Затова инвестирахме и в подобна система, за да можем да тестваме постоянно моментното състояние на играчите, без да сме зависими от редица фактори. 

Тестовете са подбрани и ни предстоят тепърва още много новости, които да ни дадат по-детайлна информация за състоянието на играчите ни. От началото на годината това са втори тестирания които правим върху нашите играчи. Предните бяха от друг характер и ни дадоха друга информация за тях. Все още ги опознаваме, но вече много по-детайлно и целенасочено можем да определим всеки играч от какво има нужда и върху какво трябва да набляга. Тепърва предстоят анализи на резултатите, както и да се подготвят индивидуалните планове на всички играчи от школата. Радостно е, че можем да си партнираме с клубове като Нотингам Форест и Лестър Сити от Англия, с които академии имаме договорка да сравняваме резултатите от тестовете ни, както и напредъка от тях занапред. Очакват ни още много нововъведения и неща, които да повишат нивото ни на работа, но всичко с времето си." - коментира Радостин Александров