Атина. Възможен е вот на недоверие за гръцкото правителство, пише македонското електронно издание “Вечер“.
В понеделник следобед, след официалното обявяване, че е стартирал процесът на ратификация на Преспанския договор, в гръцките парламентарни кръгове се появиха слухове от опозиционната партия „Нова Dемокрация" за искане на вот на недоверие срещу правителството, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) в Атина, цитиран от изданието. Тогава информацията не беше потвърдена или отречена от членове на гръцката опозиционна партия но особено след изявлението на Кириакос Мицотакис, че „Нова Демокрация“ ще направи всичко възможно, за да не се ратифицира Договора от Преспа, се говори за тази възможност.
Евентуалното искане за недоверие срещу правителството ще бъде подкрепено от лидерите на партиите „Реката“ („То Потами“)и „Независими гърци“ Ставрос Теодоракис и Панос Каменос.
Съгласно гръцката конституция и Правилника за дейността на парламента, ако бъде поставено искане за вот на недоверие, текущото разискване се прекъсва в рамките на 48 часа, а парламентът трябва да започне разглеждането на вота, което да продължи максимум три дни и да приключи. чрез гласуване. След това изслушването, което преди това беше прекъснато, т.е. дебатът за ратифицирането на споразумението от Преспа, ще продължи.
***
Москва. Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган проведоха преговори в Москва, предаде РИА Новости. Двамата държавни глави обсъдиха стъпка по стъпка мерките, които трябва да се предприемат за регулиране на сирийския конфликт, стратегическото сътрудничество и извеждането на американските войски от Сирия.
Отначало Путин и Ердоган са разговаряли на „четири очи“, после към тях са се присъединили и членовете на двете делегации. Разговорите са продължили три часа.
***
Москва/Вашингтон/Каракас. САЩ са готови на продуктивно сътрудничество с Каракас, ако Николас Мадуро се съгласи мирно да предаде властта и да напусне поста на държавен глава, заявяват от Белия дом, предава ТАСС.
В същото време САЩ обсъждат всички възможни варианти за действие, ако сегашните управляващи в латиноамериканската държава предприемат силови мерки срещу опозицията. Това е заявил в сряда в телефонен брифинг с журналисти висш представител на вашингтонската администрация, като е пояснил, че тя е готова рязко да засили едностранните мерки по отоншение на правителството на Мадуро.
Както се подчертава на брифинга, решението да се признае председателя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на страната е взето от американския лидер Доналд Тръмп.
На 21 януари Върховният съд на Венецуела обяви парламента за неконституционен орган. Той фактически не участва при вземането на решения, тъй като е под контрола на политическите противници на Мадуро.
***
Москва. Турция възнамерява да продължи да укрепва координацията с Русия в Сирия, предава ТАСС.
Москва и Анкара не откриват никакъв проблем по въпроса за създаване на зона за безопасност в арабската република. За това заяви на пресконференцията по повод руско-турските преговори президентът на Турция Ердоган.
Русия и Турция продължават общата борба с терористичните елементи в Идлиб, пояснил той. Според него в скоро време ще бъде създаден Конституционен комитет на Сирия. Турският президент е подчертал, че „Анкара би искала също да узнае позицията на Великобритания, Германия и Франция по въпроса за създаване на конституционен комитет в Сирия. ".
***
Москва/Анкара/Брюксел. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе разговор в продължение на близо 2 часа с руския президент Владимир Путин, предаде електронното издание на вестник „Хюриет”. След срещата двамата лидери дадоха съвместна пресконференция. Ердоган отправи посланието и предупреждението за „критичната важност за недопускането на вакуум, от който да се възползват терористичните организации след военното изтегляне на САЩ от Сирия.”. Путин изтъкна „желанието на Москва за намиране на трайно разрешение на конфликта в Сирия, чрез използване на политически и дипломатически пътища.”.
Путин и Ердоган заедно се обявиха против изпратеното от ЕС писмо до Генералния секретар на ООН относно Конституционния комитет в Сирия. Двамата се съгласиха, че това писмо на Брюксел „силно и неприятно ги е изненадало”, посочва още „Хюриет”.
***
Москва. На пресконференцията в Москва след руско-турските преговори турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му очаква над шест милиона руски туристи през тази година, предава ТАСС.
Той е напомнил, че „Русия не за първи път е на водеща позиция по борй на туристи, посетили Турция“.
Само преди дни, на 19 ноември, на церемонията по повод приключване на строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“ той съобщи за друг руски рекорд в туризма – за първите девет месеца на отминалата 2018-та над пет милиона руснаци са посетили Турция като туристи, което е най-добрият резултат по този показател в последните няколко години.
***
Москва. След разговорите, които в сряда са водили президентите на Турция и Русия в Кремъл, Владимир Путин е обявил, че двамата са обсъждали планове за стабилизиране на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предава Reuters.
По-рано в сряда руският външен министър е заявил, че положението в района, в който Москва и Анкара се опитват да създадат зона за деескалация, бързо се влошава и че то е под почти пълен контрол на бойците от Нусра.
Путин е обявил, че военните министри на Русия и Турция вече са разговаряли за специалните мерки и действия, които двете държави ще предприемат в Идлиб, без да даде повече подробности. Той е оценил големите усилия, които Турция полага за да намали напрежението в региона, но е подчертал, че са нужни повече единни акции, за да „се ликвидират терористичните групировки“.
Путин е обявил, че се е съгласил Москва да бъде домакин на среща между Русия, Турция и Иран, на която да се обсъди ситуацията в Сирия, като е подчертал необходимостта тя да се проведе в най-скоро време. По този въпрос с Ердоган са на една и съща позиция.
Руският държавен глава е обявил и затрудненията, които среща идеята за създаване на спонсориран от ООН конституционен комитет за Сирия, тъй като Франция, Германия и Великобритания през декември я блокираха, поведение, което е изненадало Москва.
***
Вашингтон. Независимо как ще се развият събитията след като изтече временния срок на постигнатите договорености с Китай, Вашингтон в никакъв случай няма да се откаже от исканията си в разгорещения търговски спор с Пекин, предава ТАСС, като пояснява, че информацията е от среща в сряда на Доналд Тръмп с журналисти в Белия дом. Поводът е съвещание, кое то президентът на САЩ е провел по въпроси, свързани с възможностите да се намалят цените на лекарства, продавани само по рецепта.
"Китай много настоява да сключим сделка. Ще видим какво ще произтече от това- Мен ме устройва положението, в което се намираме сега. При нас нещата са отлични, но при тях – не съвсем заради митата на китайските стоки“, е обявил ръководителят на американската администрация, като е пояснил, че Китай „ плаща милиарди долари на финансовото министерство на САЩ. За първи път парите потекоха в обратна посока – от Китай насам, по-рано това беше улица с еднопосочно движение“
В началото на декември по време на срещата на върха на Г20 в Аржентина двамата президенти – Доналд Тръмп и Си Дзинпин, се договориха за тримесечно примирие в търговската война, през което да се подготвят стъпки за сключване на споразумение в тази област между двете държави. Тръмп рязко е разкритикувал дефицита в двустранния стокообмен, който по неговите думи достига 500 млрд щатски долара.
***
Давос/Москва. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е имала дискусия с основателя на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб, пише руският всекидневник „Известия“, като се позовава на сайта на форума. Тя е посъветвала „да се радваме на това, което имаме“.
Шваб е реагирал на думите й, като е изразил надежда, че Меркел ще идва в Давос като активен участник, а не като политик в оставка.
В края на октомври 2018-та Меркел заяви, че на изборите в 2021 година няма да избяга кандидатурата си за федерален канцлер. И на поста генерален секретар на Християн-демократическия съюз я замени Анегрет Крамп- Каренбауер.
Тазгодишната тема на Световния икономически форум е „Глобализация 4.0: формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.
***
Москва/Анкара. Руският външен министър Сергей Лавров е на посещение в Алжир, Мароко и Тунис от 23 до 26 януари, пише турският вестник Yeni Safak на електронната систраница, като цитира съобщение на руското външнополитическо ведомство.
Лавров ще обсъди с партньорите си в страните от Магреб двустранните отношения и ключови регионални и международни теми, това е обявила на пресконференция в Москва Мария Захарова.
"Алжир, Рабат и Тунис преследват активна външна политика и имат значителен принос в многостранните усилия да намерят отговори на новите предизвикателства и заплахи, включително и глобалните. По-добрата координация с тях напълно отговаря на руските интереси“.
Специално внимание ще бъде обърнато на подходите към проблемите, които съществуват в Близкия изток и Северна Африка, както и на Сахарската и Сахелската зона.
***
Брюксел. Тристранната среща между Русия Украйна и Еврокомисията, на която трябваше да се реши съдбата на преноса на руски газ след 2019-та година, приключи без конкретно решение, предава РИА Новости.
На срещата трябваше да се съгласуват условията за продължаване на преноса на руски газ през Украйна след 31 декември 2019 година, когато изтича действието на сегашния договор. За Киев това е изключително важно, тъй като спирането на транзита на синьото гориво ще донесе на украинския бюджет три милиарда долара загуба годишно. Освен това на практика цялата газопреносна система на страната ще престане да функционира.
Еврокомисията, която пое ролята на неутрален арбитър в спора между Русия и Украйна, откровено застана на страната на Киев.
Руската делегация е представила своя вариант за новия договор, според който „Газпром“ се задължава да осигури обеми, „достатъчни, за да се привлекат инвеститори за модернизацията на украинската газотранспортна система“.
Точните параметри на европейския проектодоговор не бяха разкрити. В същото време експертите отдавна смятат, че като се има предвид сегашната й рентабилност, тя може да гарантира транзит на не по-малко от 40 млрд. куб. м. на година. Вероятно за този обем ще настоява и Еврокомисията, а това е значително по-голямо количество от планираното от „Газпром“: по-рано руските представители бяха обявили готовност да запазят украинския транзит в размер на 10-15 млрд кубика.
РИА Новости припомня, че през септември 2018-та и. д. председател на украинското „Нафтогаз“ Сергей Коновец е изпратил до премиера Владимир Гройсман писмо, с което го уведомява за необходимостта да се продадат на западен инвеститор 49 процента от акциите на газопреносната система на страната за седем милиарда долара. Този инвеститор трябваше да успее да договори с Русия запазване на преносните обеми от синьото гориво.
***
Брюксел. Европейският съюз обяви в сряда, че „не може да се пренебрегва“ гласът на венецуелския народ и призова за „свободни и справедливи избори“, след като парламентарният лидер на латиноамериканската държава Хуан Гуайдо се провъзгласи за и.д. президент, предава AFP.
Еврокомисарят за външната политика Федерика Могерини заяви от името на 28-те страни, членки на блока, че „народът на Венецуела масово призова за демокрация и за възможност свободно да определя собствената си съдба“.
"Този глас не може да бъде пренебрегнат. Ес горещо препоръчва незабавно да се започне политически процес, който да доведе до свободни и справедливи избори в съответствие с конституционния ред“, се пояснява в нейното изявление.
САЩ, Канада и повечето латиноамерикански държави бързо подкрепиха Гуайдо, след като той се самопровъзгласи за временен водач на държавата и така постави в изолация президента Николас Мадуро.
"Гражданските права, свободата и сигурността на всички членове на Националното събрание, включително и на неговия председател Хуан Гуайдо трябва да се спазват и изцяло да се уважават“, се казва в изявлението на Могерини. И още: „Насилието и крайната употреба на сила от органите, гарантиращи сигурността, са напълно неприемливи и не могат да разрешат кризата“.
ЕС и неговите страни, членки „са готови да подкрепят възстановяването на демокрацията и управлението на закона във Венецуела чрез мирен политически процес в съответствие с венецуелската конституция“.
Преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че „се надява цяла Европа да се обедини в подкрепата си за демократичните сили на Венецуела“.
***