Лондон/Брюксел. Мишел Барние е предупредил, че действията, предприети от лейбъристката депутатка Ив Купър за блокиране на премиера да не постигне Брекзит без сделка, са обречени на провал, освен ако не се сформира мнозинство за алтернативно споразумение, пише вестник The Guardian.
Главният преговарящ от името на ЕС, обяви в реч в Брюксел, че „дефолт“ за Обединеното кралство все още означава катастрофа, ако депутатите не успеят да се обединят около нов вариант за бъдещето на страната извън блока.
Думите му са: “Изглежда в Камарата на общините има мнозинство, което е против Брекзит без сделка, но това няма да попречи в края на март да има Брекзит без сделка. За да се спре вариантът „без сделка“, трябва да има позитивно настроено мнозинство, което да приеме друго решение.“
Лейбъристите са готови, като че ли, да накарат совите депутати да подкрепят предлаганото от Купър изменение на закона, с което се трасира път към правна норма, даваща мандат на министрите да удължат действието на Член 50, ако се окаже, че „над главите им е надвиснал“ Брекзит без сделка.
Барние е посочил, че във фокуса на вниманието на британските парламентаристи не може да бъде продължаване с още две години на периода за преговори след 29 март.
“Всъщност ние имаме нужна по-скоро от решения, а не толкова от време. Не знам дали ще се повдигне въпрос за отлагане или удължаване, но ръководителят на държавата и правителството трябва да има отговор на този въпрос, след като се постигне консенсус. Някой ме попита, ако се поставя този въпрос на обсъждане, тогава защо трябва да правим всичко това, каква е целта, колко дълъг срок ще се иска?“
В Брюксел растат опасенията, че Обединеното кралство се насочва към сблъсък, след като напусне блока. В сряда посланиците в ЕС бяха притиснати от Еврокомисията да гарантират, че мерките, които предприемат техните държави, не са повторение на сегашните условия, за да се поддържа натиск върху парламента, само за да се оформи „позитивно мнозинство“ за сделка.
В своето обръщение към Европейския икономически и социален комитет, Барние повтори отново, че той вярва, че ключът за постигане на споразумение през парламента е в ръцете на Тереза Мей.
Висши дипломати в ЕС обаче са разтревожени, че това е прибързано действие от страна на Брюксел, с което се цели да се пренапише политическата декларация за бъдещите отношения, но то „удря на камък“.
Висши еврочиновници са заявили пред главния съветник на Даунинг Стрийт по въпросите на Брекзит Оли Робинс, че има малко логика премиерът да пристигне в Брюксел, за да търси отстъпки по ирландския механизъм.
В интервю, дадено едновременно за френския „Монд“, полския „ Жечпосполита“ и люксембургския „Ворт“ в сряда, Барние публично обявява, увереността си, че стратегията на Мей да се опита да си осигури време е обречена на неуспех. Според него стратегията на премиера прилича на аварийно-спасителна акция, а споразумението за оттегляне с всичките негови аспекти е „единствената възможна опция“ за Великобритания да напусне блока.
В четвъртък Европарламентът ще предупреди, че няма да ратифицира споразумение за напускане, което не включва ирландски предпазен механизъм „без значение какви ветрове духат“. „Трябва да намерим действително възможен път, по който да извършим всички проверки и контроли, без да обръщаме гръб на границата“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова