Москва. Министерствата на отбраната на Русия и Турция ще разработят допълнителни мерки, с които да се нормализира ситуацията в северната сирийска провинция Идлиб. За това е съобщил президентът Владимир Путин във връзка с резултатите от преговорите с неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Ведомости“.
Въпреки усилията на турската страна да създаде демилитаризирана зона, в Идлиб все още има много проблеми, констатира Путин: „Всички ги виждаме - и ние, и нашите турски партньори“.
«Договорихме се как да координираме работата си в най-близко време, а в наше присъствие министрите на отбраната проведоха допълнителни консултации, в момента те разработват допълнителни съвместни мерки, които заедно ще осъществим. Ще се стремим всички наши договорености да се приложат на практика », каза руският президент.
«У нас има обща увереност, че заедно трябва да продължим борбата с терористите, където и да се намират те, в това число и в идлибската зона“, е подчертал Путин.
В сряда руското Министерство на отбраната е съобщило за изостряне на обстановката в Идлиб: вечерта във вторник правителствената армия на Сирия е регистрирала двойна атака от бойците на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“ (забранена в Русия – бел. „Ведомости“).
Тя се стреми да постави под свой контрол най-важните пътища и други позиции, като стратегическото летище и авиобазата недалеч от Абу Духур.
Превод и редакция: Ивелина Ватова