Сеул, Южна Корея. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е изразил „голямо задоволство“, след като е получил писмото на американския президент Доналд Тръмп преди втората среща между тях, предава AFP, като се позовава на държавните медии в Пхенян.
Официалната новинарска агенция KCNA предава, че Ким извършва „добри технически подготовки“ за срещата. Това е първото съобщение, което се появява в медиите на Северна Корея, около предстоящото събитие. Разговорите между двамата лидери са планирани за следващия месец.
Писмото беше предадено „на ръка“ на Ким от един от неговите най-близки помощници, заместникът му Ким Йонг Чьол, който се срещна с Тръмп в Белия дом миналата седмица. И двете страни се стремят да постигнат съгласие по денуклеаризация, проблемът от десетилетия създава напрежение на Корейския полуостров.
"(Ким) говори приповдигнато за президента Тръмп и неговата необичайна готовност и воля да се разреши спорът по време на тази втора среща“, KCNA съобщава. Севернокорейският лидер е заявил също, че „вярва в позитивното мислене на Доналд Тръмп, след като двете държави успяха да напреднат „стъпка по стъпка“ към постигане на своите цели.
В събота Тръмп обяви, че мястото на срещата вече е определено, но отказа да даде повече подробности.
Източник от виетнамското правителство обаче каза пред AFP, че в ход е "логистична подготовка" на домакинството на среща, която най-вероятно ще трябва да се състои в столицата Ханой или в крайбрежния град Дананг. От Белия дом потвърдиха, че срещата ще се състои през февруари.
След първия кръг от разговори, който се проведе в Сингапур през юни, беше подписана декларация с твърде неопределено съдържание, според която трябваше да се работи за „денуклеаризация на Корейския полуостров“. Но напредък тъй и няма, не е ясно какво точно означава това.
Вашингтон разполага в момента с 28 000 души своя войска, разположена в Южна Корея.
Превод и редакция: Ивелина Ватова