Двамата не могли да се видят след ареста на бизнесмена

Бизнесменът Николай Банев, който е арестуван за пране на пари, няма да присъства на погребението на баща си в Хасково, защото вероятно няма да получи разрешение да излезе от килията.

Йордан Банев починал в сряда сутринта. Тъжната вест бе съобщена на страницата на арестувания милионер във фейсбук.

“Днес, 23 януари 2019 г., на 85 достойни години, почина Йордан Вълчев Банев. Полковникът умря, защото не прие “новото” време, разочарова се от “Прехода”, дълбоко се обиди (до смърт) на специализираната прокуратура! Дълбок поклон! Съпругата му Мария Банева, деца, внуци, правнуци”, пише във фейсбук.

Адвокатът на Банев, Христо Ботев, незабавно подал молба в прокуратурата бизнесменът да бъде конвоиран до Хасково в петък за погребението.

“Няма практика обвиняеми да напускат ареста, за да отидат на погребение на свой роднина”, коментираха магистрати. Подобно позволение понякога се давало на затворниците с присъди.

Съмнение, че Банев ще получи разрешение, изрази и адвокатът му. Ботев припомни, че и друг негов клиент - Иван Захариев - Джон Терориста, загуби баща си, докато бе обвиняем. Младежът не получи разрешение да отиде до софийските гробища.

Николай Банев не успял да се срещне с баща си, откакто е зад решетките. Възрастният човек бил на легло и не можел да пътува до София. Майката на милионера Мария, която също е обвиняема, се чудела защо не пуснат сина ѝ за няколко часа, за да се види с баща си, докато още е жив.