Руснакът, който във вторник опита да отвлече самолет на авиокомпания "Аерофлот" и настоя пилотът да промени курса на машината към Афганистан, твърдял, че е участвал в терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ. Днес 41-годишният Павел Шаповалов се изправи пред съда.

Разследващите настояха мъжът да бъде задържан в ареста за 2 месеца заради особено високата опасност на действията му.

В хода на съдебното заседание стана ясно, че Шаповалов е плашел екипажа на лайнера, че е участвал в кървавия атентат в САЩ от 11 септември 2001 година. В този ден терористи отвлякоха четири самолета, два от които се врязаха в кулите на Световния търговски център, третият – в сградата на Пентагона, а четвъртият се разби в Пенсилвания.

„Стюардесата на полета от Сургут до Москва заяви, че Шаповалов е казал, че има нещо общо с атентата от 11 септември и е поискал пилотът да смени курса към Афганистан”, съобщи съдията по делото.

В хода на заседанието адвокатът на задържания е поискал клиентът му да бъде пуснат под домашен арест, но съдът не уважи искането му.

Както БЛИЦ съобщи, на 22 януари 41-годишният Павел Шаповалов опита да отвлече самолет на „Аерофлот”, изпълняващ курс от Сургут до Москва. По данни на разследващите, един от пътниците е поискал машината да смени курса към Афганистан. Самолетът, на който имаше повече от 60 души, кацна в Ханти Мантиск, където мъжът бе задържан от маскирани командоси. Малко по-късно Следственият комитет на Русия разпространи кадри от разпита на 41-годишния мъж. На записа, в отговор на въпрос защо е настоял самолетът да лети към Афганистан, Шаповалов е заявил, че „не всичко е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед”. „Ако трябва да съм честен, изобщо не трябваше да ходя в Афганистан”, казва той.

В съобщението на разследващите се отбелязва, че при обиска на Шаповалов и огледа на самолета оръжия и експлозиви не са били открити. В кръвта на обвиняемия не са открити следи от наркотични и психотропни вещества, както и алкохол.

Назначена му е психолого-психиатрична експертиза.