Отделът Google Jigsaw публикува тест, в рамките на който потребителите могат да се научат да разпознават фишинговите електронни писма. В теста се предлага серия електронни писма, от които потребителят трябва да определи мейлите с явен признак на фишинг атака.

Според информацията на Jigsaw, към днешен ден фишингът е най-често използваният метод за кибератака, като 1% от всички изпратени електронни писма в световен мащаб, са явни опити за фишинг.

В рамките на теста се предлагат осем примера на електронна поща. Някои от тях са легитимни имейли, а другите са фишингови опити за мошеничество. Много от дадените примери са базирани на реални случаи, като например масовите фишингови атаки, поразили Google Doc през 2017 година и имейла, който руските хакери изпратиха на ръководството на капанията на Хилъри Клинтън през 2016 година.

В тестовете потребителят трябва да определи, дали дадено електронно писмо е реално или е фишинг. В основни линии, предлага се по-внимателна проверка на адресите на електронните пощи и препратките, указани в писмото. Като правило, хакерите изпращат електронни писма с линкове, които изглеждат като URL адресите на известни онлайн услуги, например Google или Dropbox. Тези препратки обикновено много приличат на оригиналнит линковее, но имат малки разлики в URL адресите – например gooogle и други подобни.