Димитровград. Министър-председателят на България Бойко Борисов откри официално най-новия завод на "Варок" край Димитровград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. На събитието присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на Димитровград Иво Димов, народните представители Делян Добрев, Евгения Ангелова, Георги Стайков, областният управител Станислав Дечев, старши вицепрезидента на "Варок Лайтинг Системс" Фил Кънингам, както и други официални гости.
„Сами виждате как завод след завод се изгражда. За това мога да кажа, че на такива инвеститори се радвам", заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по откриването.
Министърът на икономиката Емил Караниколов отчете над 200 млн. лв. инвестиции и над 3200 разкрити нови работни места за 2018 г., като каза, че този сектор в България се развива изключително добре.
"Способни сме да работим на всеки континент, където се произвеждат автомобили. В момента сме най-бързо развиващият се доставчик на осветителни тела, като през последното десетилетие нарастваме с 20% годишно", каза старши вицепрезидентът на компанията Фил Кънингъм.
"Благодарение на магистралите и изградената инфраструктура, станаха възможни и тези инвестиции в района", каза кметът на Димитровград Иво Димов по време на откриването на новия завод.
"Варок" е световен доставчик на системи за външно осветление на 4, 3 и 2-колесни превозни средства със производства в 17 държави, а завода край Димитровград е най-новият такъв за компанията и първи в България. Заводът в България е върху производствена площ от 3000 кв. м, като предстои втора фаза на разширяване с още 5000 кв. м, в който ще работят 150 човека. Заводът е създаден за производство на малки осветителни тела - трета стоп светлина, преден фар за мъгла/дневни светлини, задни светлини за мъгла, странични мигачи, светлоотразители, за едни от най-големите автомобилни производители като Форд, Фолксваген, Рено, Ягуар, Ланд Роувър, и Хюндай.