Сливен. Районна прокуратура – Сливен протестира определение на съда, с което е определена мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Илко Й., обвинен в управление на лек автомобил след употреба на наркотични вещества и извършване на хулигански действия, които били съпроводени със съпротива срещу полицейски служители. Това съобщиха от пресцентъра на Районна прокуратура – Сливен.
Районна прокуратура – Сливен протестира определение на съда (от 22 януари 2019 г.), с което е определена мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Илко Й. Той е обвинен за това, че на 19 януари 2019 г. в град Сливен, при управление на автомобил „БМВ X 5“, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е било съпроводено със съпротива срещу органи на властта (не спиране на подаден сигнал със Стоп палка, преминавания на червен светофар, предизвикващи опасност за други водачи на пътя, пешеходци и полицейски служители, докато е бил преследван от полицейски автомобил с включена сигнална сирена) - двама полицейски служители.
Той е обвинен и за това, че на същата дата в Сливен, управлявал горепосочения автомобил след употреба на наркотични вещества.
В мотивите, които са изчерпателно посочени във внесения протест се казва, че при разглеждане на производството от първоинстанционния съд не са били взети предвид обстоятелствата, които обосновават наличието на опасността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. В тази насока следва да бъде съобразено обстоятелството, че обвиняемият пребивава на адрес в гр. Сливен, за който няма адресна регистрация. В обяснението си като обвиняем в заявил, че работи в Република Италия. От материалите по делото е видно, че същият разполага с финансова възможност да се укрие или да избегне реализиране на наказателна отговорност спрямо него. От цялостното му поведение при извършване на деянията е видна склонността му да избягва наказателно преследване.
В протеста е отбелязано, че поведението на процесната дата не е прецедент. По делото са налични данни, че същият системно употребява наркотични вещества и управлява МПС след употребата им, като около седмица преди инкриминираното деяние е успял да осуети извършването на проверка спрямо него от полицейски служители. В този случай също се е стигнало до преследване на територията на почти целия град Сливен, но обвиняемият е успял да избяга.
Извършеното деяние по чл.325, ал.3 от НК се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност, по-висока от други деяния от този вид. С поведението си обвиняемият е застрашил участниците от движението по пътищата, в това число и пресичащи по пешеходна пътека пешеходци. Умишлено е блъснал полицейски автомобил на служителите, които са го преследвали и са направили опит да извършат проверка спрямо него. Умишлено е ударил и лек автомобил на гражданин, който е изчаквал червен сигнал на светофара. Застрашил е и здравето на полицейски служител, който е опитал да отвори вратата на управлявания от Илко Й., автомобил.
Тези и други обстоятелства са мотивирали Районна прокуратура – Сливен да протестира съдебното определение, като се настоява, че не определената мярка за неотклонение „Домашен арест“, а „Задържане под стража“ е най-адекватна такава, с оглед изпълняване на целта за осигуряване на обвиняемия за нуждите на наказателното производство.
Заседанието по протеста на Районна прокуратура – Сливен ще бъде проведено пред Окръжния съд в града.