Заместник-главният прокурор Иван Гешев с първи думи за акцията в 4 РУ. Припомняме, че в управлението се провежда акция на Вътрешна сигурност към МВР и Специализираната прокурата. 

По първоначална информация има един задържан, началник сектор Икономическа полиция. Предполага се, че арестите са заради изнудване и рекет на търговци на територията на София.

"В рамките на предишните няколко часа започна операцията. Затова подробна информация сега няма да даваме. Разследването се води от вътрешна сигурност на МВР.

Разследването е за организирана престъпна група от служители на 4-то районно управление и са от сектор "Икономическа полиция". Занимавали са се с осигуряване на "такса спокойствие", както го наричат медиите. Това е потискане на дребни собственици на заведения за плащане на месечни такси, което е рекет и корупция. Явно тези такси са били непосилни и хората са се оплакали", обясни Гешев. 

Той благодари на МВР специално, като заяви, че реално операцията е подготвена от тях и не си крият главата в пясъка, а решават проблемите. Веднага са уведомили за сигналите спецпрокуратурата и заедно са започнали разследване и акцията. 

"Задържаните са 5 към момента и предстои да се прецени на кои ще бъде повдигнато обвинение. Има един ръководен служител. 

Също искам да благодаря на г-н Гешев, тъй като съвместно положихме усилия, без да изтече реализация, стигнахме до тези хора и арестите", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той отказа да съобщи имена и рангове, тъй като акцията все още тече. 

По думите му исканите суми са били различни, водени са преговори за различните заведения и търговски обекти. "Имало е такса спокойствие, както и евентуално спиране на проверки", уточни той, но отказа да съобщи подробности докато не бъдат повдигнати обвинения. 

Той разкри подробности и за задържаните за кражби на автомобили на столичния бул" Васил Левски", където бяха арестувани трима души, оказали съпротива при ареста. Те са задържани и към момента се подготвят обвиненията. 

Гешев заяви, че по случая с Елена Йончева предстои привличане към обвинението на още три лица, което ще стане идната седмица. Въпросните лица били от приближения кръг на банкера-беглец Цветан Василев и имали отношение с даването на пари от КТБ.

По-рано днес, депутатката от БСП е получила гаранция от 20 хил. лв., след като вчера й бе повдигнато обвинение за пране на пари в размер на 333 000 лв.