Помните ли 19-ката на Локо Пд Иван Чалъков, който замина за Италия като част от сътрудничеството между Локо Пд и Торино? Вероятно да. Чалъков бе считан за един от най-перспективните играчи в школата на черно-белите, но вместо да подпише договор със смърфовете предпочете да парафира краткосрочен (6-месечен) с ФК Торино. В Италия Чалъков стигна до финал за Купата в местното юношеско първенство, който бе загубен от "биковете".

След изтичането на 6-месечния контракт торинци не предложиха нов договор на играча и той трябваше да помисли за бъдещото. Времето му в юношеския футбол бе изтекло, а опциите пред Иван бяха долните дивизии на Италия. Липсата на условия там го накараха да се завърне у нас и да си потърси отбор в България, разкриха близки до играча пред Glas.bg. В момента Чалъков играе в Гигант Съединение и днес се изправи в контрола срещу юношите на Ботев Пловдив.

Надяваме се Чалъков пак да открие своето място в родния футбол и то да не е селските групи. Момче с качества, взело грешното решение, подмамено от сладките приказки за чужбина. Случаят с Чалъков трябва да е за урок на всички млади таланти у нас. Ако те искат в чужбина без пари - по-добре остани! Просто е: Ако Торно бяха платили 100-200 000 евро за играча, те със сигурност нямаше да го освободят на шестия месец, а щяха да гледат на него като инвестиция и да направят всичко възможно да доразвият качествата. Без да платят обаче Чалъков за ФК Торно се оказа нещо като: "Ако стане - стане, ако ли не, чао..."

Вчера в много от медиите бе поместен материал, разпространен до тях чрез мейл. В този материал се твърдеше, че Торино иска още един юноша на черно-белите, а авторите на текста се бяха позовали на същото италианско издание, което бе отразило на дълго и нашироко преминаването на Чалъков на Ботуша. Glas.bg не публикува този материал, защото във въпросното италианско издание не открихме нито ред за интерес на торинци към Петър Шопов. Стори ни се, че някой пак иска да изкара някое и друго евро на гърба на поредния роден талантлив футболист, който да бъде залъган с чужбна, вместо да остане и да пробие до там през родния футбол и родния си клуб, на когото да се отплати за изграждането му като футболист.