Гданск. Убитият кмет на Гданск Павел Адамович е погребан в събота в главната църква на града - Катедралата "Св. Богородица" съобщава РИА Новости.
Храмът, който се счита за най-голямата тухлена църква в света, не успя да побере всички дошли за траурната служба. Хиляди хора на улицата наблюдаваха церемонията на специално инсталирани екрани на площада пред катедралата
На прощалната церемония пристигнаха много бивши и настоящи полски лидери. Сред тях са председателят на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, президентът Анджей Дуда, министри, кметове, както и всички живи бивши президенти на Полша - Лех Валенса, Александър Квашневски и Бронислав Коморовски.
27-годишният жител на Гданск Стефан В., въоръжен с нож, нападна Адамович в неделя вечер по време на благотворителен концерт в Гданск. Кметът получи няколко прободни рани, включително в района на сърцето. Нападателят не се опита да се скрие, а извика, че е бил несправедливо затворен и сега отмъщава за това. Според някои съобщения, той се качил на сцената като журналист. В понеделник кметът почина, без да се върне в съзнание, въпреки петчасовата операция.

Превод и редакция: Юлиян Марков