Пловдив. Изложбата „Преоткриване на наследства“ ще бъде представена в Регионалния етнографски музей на 11 януари. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от културната институция. Събитието е част от откриващия уикенд на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и се организира в партньорство с Фондация „Пловдив 2019“. Официалното откриване ще се състои от 18.00 часа на 11 януари в сградата на музея.
„Фотографската изложба „Преоткриване на наследства“ предлага нов поглед към традиции, празници и културни пейзажи, които съхраняваме. Фотографиите улавят мигове на радост, израз на скрита емоция и празнично ликуване. Опознаваме празника през погледа на участниците, съпреживяваме настроението на момента, улавяме движението в кадъра. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома. Изложбата предизвиква към откривателство – да опознаем културните наследства, част от начина ни на живот, да ги видим по нов начин, за да ги съпреживеем и почувстваме със сетивата си“, съобщиха от музея.
Фотографската експозиция е съвместна проява на Нов български университет и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София с любезното съдействие на Регионален етнографски музей – Пловдив.