Правителството на Полша обяви, че се присъединява към страните от ЕС, която няма да подпишат пакта на ООН за миграцията, предадоха информационните агенции.

Т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция бе одобрено по принцип през юли от всички страни членки на ООН, без САЩ. Текстът на споразумението бе предшестван от най-големия след Втората световна война приток на мигранти в Европа, бягащи от конфликти и мизерия в Близкия изток и Африка.

Според съобщението на правителствената пресслужба във Варшава, споразумението "не отговаря на полските за твърди гаранции към страните да имат правото сами да решават кого да изберат и приемат". Около един милион украински мигранти живеят и работят в Полша, отбеляза Ройтерс.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху разпространи съобщение, според което той е наредил на външното министерство да обяви, че Израел няма да подпише документа. "Ние сме отдадени на защитата на границите си от нелегални мигранти. Ние правим това и ще продължим да го правим", заявява Нетаняху, който е твърд противник на незаконната миграция.

Глобалното споразумение цели намаляването на негативните фактори, съпътстващи миграционните процеси, защитата и интеграцията на мигрантите и повишаването на достъпа до регулирана миграция. Документът предизвика опасения у няколко страни от Европейския съюз, като Австрия, България, Словения, Унгария, Естония, Чехия и Хърватия вече обявиха, че няма да подпишат, припомня ДПА.

Словашкият премиер Петер Пелегрини изрази днес безпокойство, че ако се присъедини към пакта, страната му вероятно ще трябва да приеме още мигранти.

"Нашите "червени линии" са задълженията, които ще ограничат нашия суверенитет да решаваме за приема на мигранти", каза Пелегрини пред репортери в Братислава.

Но след това външният министър в неговото правителство Мирослав Лайчак заплаши да подаде оставка, ако Словакия не подпише документа. Лайчак, който като председател на Общото събрание на ООН е участвал активно в изготвянето на текста, каза, че темата "е присвоена от популисти, ксенофоби и националисти" и че ако премиерът му няма доверие, той ще се оттегли от поста.