Tурски новинарски сайт разпространи първите цитати от аудиозаписи, отразяващи последните мигове от живота на саудитския журналист Джамал Кашоги, преди да бъде убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, предадоха ДПА и БТА.

"Пуснете ми ръката! Какво си мислите, че правите?", цитира "Хабертюрк" думите на Кашоги в "крило А" на консулството, където се намира отдела за визите. Там са записани седем минути от записа.

Хашоги, както се твърди, бил посрещнат от четирима души, единият от които сграбчил ръката му още на влизане в консулството, посочва "Хабертюрк".

Четиримата отвеждат Кашоги в административното "крило B" на консулството. Още трима души се присъединяват към тях тук, включително един, идентифициран от "Хабертюрк" като Махер Абдулазиз Мутреб, лидер на 15-членния "екип убийци". Друг човек е идентифициран като генералния консул на Саудитска Арабия Мохамад ал Отайби.

"Изменник! Ще бъдеш подведен под отговорност", се чува да крещи на записа Мутреб.

Останалата част от аудиозаписа отразява, както обяснява "Хабертюрк", словесни разногласия, разправия и измъчване.

Според публикацията от "крило C" в консулството, където е офисът на консула, са били извършени 19 позвънявания по телефона до Саудитска Арабия, като четири от тях изглежда са били между Мутреб и Сауд ал Кахтани, съветник в кралския двор, който миналия месец бе отстранен официално от поста.

Останките на Кашоги, автор на "Вашингтон пост", който критикуваше властите в Рияд, все още не са намерени.