С 68 гласа "за", 51 "против" и 16 "въздържал се", Косово не успя да си осигури две трети от гласовете на страните-членки, за да се присъедини към Интерпол, съобщи държавната "Радио и телевизия Косово" (RTK), цитирана от "Фокус".

След гласуването от страна на общото събрание на Международната организация за наказателно сътрудничество в Дубай във вторник третият опит на Косово да се присъедини към Интерпол беше неуспешен.

Интерпол, международната мрежа, свързваща полицейски сили в 190 държави, действа като платформа за сътрудничество и обмен на информация за трансгранични престъпления.

Косово поиска достъп до общата международна база данни за наказателни доказателства, налични за всички държави-членки, но не си осигури гласовете, които се изискват за влизане.

Гласуването се проведе в два кръга във вторник сутринта, като резултатът от първия кръг беше 76 гласа "за", 56 "против" и 22 "въздържали се", но във втория кръг броят на гласовете в полза на членството в Косово спадна до 68, като 51 гласуваха "против" и 16 "въздържал се".

Прищина оттегли заявлението си за присъединяване към организацията преди заседанието на Общото събрание в Китай през 2017 г.

Миналата година премиерът Рамуш Харадинай обоснова с липсата на подкрепа оттеглянето на искането на страната.

Косово е кандидатствало два пъти по-рано за членство в Интерпол, веднъж през 2015 г. и през 2016 г., но и двата пъти неуспешно.

Срещата на Интерпол в Дубай получи международно внимание тази година в очакване на гласуването за нов председател на организацията.

Предишният - Менг Хонгуей, който беше на поста от ноември 2016 г. и трябваше да остане до 2020 г., изчезна през септември по време на посещение в Китай.

Според Ню Йорк Таймс, по-късно е открито, че Менг е бил тайно задържан от китайската полиция. Интерпол получи оставката му на 7 октомври.