Омбудсманът Мая Манолова отново се качи на влака до Горна Оряховица заради проблем на земеделски производители, споделен по време на приемната в купето преди 2 седмици. Става дума за неизплатени компенсации на производител на оранжерийни домати от село Джулюница за нереализирана продукция при наложеното руско ембарго. Финансовата помощ възлиза на 225 635 лв. за 2014 г. и не е изплатена заради допусната грешка в Областна дирекция "Земеделие" Велико Търново.

Производителят Стефан Стефанов не е включен в списъка за компенсанции и по казуса има висящо дело. "Тъй като поех ангажименти да помагам на хората във влака, затова дойдохме, за да сме в крайна сметка полезни и да се разберем как ще организираме нашата подкрепа. Хората не са виновни затова, че администрацията не си е свършила работата, напротив ощетени са и образно казано трудът им е отишъл на вятъра. А когато става дума за лоша администрация, това е в територията на омбудсмана - да накара чиновниците, които не си вършат работата да я свършат", каза омбудсманът.

От екипа на Манолова, казаха, че досега подобен случай не са имали. "Извън съдебното дело, ние ще се обърнем към министъра на земеделието с настояване случаят да бъде разгледан и да бъдат търсени възможности хората да бъдат компенсирани за претърпените щети и от лоша работа на администрацията към Министерство на земеделието", обеща Манолова.

Другата част от въпросите, които валят в приемните на омбудсмана са свързани с банките. "Те продължават да обявяват кредити за изискуеми при невнасяне на една вноска, в резултат на което хората се товарят с разноски по съдебни дела, с частни съдебни изпълнители, с такси, с юристконсултски възнаграждения, с лихви със запори на сметки и на цялото имущество. В някакъв момент трябва да се търси законодателно решение, защото това си е просто безобразие", каза Мая Манолова.