Топенето на ледници в Западен Китай се ускорява, оповести организацията "Грийнпийс", отбелязвайки, че това е накарало хиляди хора да се евакуират през последните няколко месеца, и че уязвимостта към климатичните промени е предупредитилен сигнал за целия свят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Анализът на спътникови данни показа, че темповете на свиване на ледници в отдалечени западни райони на Китай са се увеличили повече от два пъти.

Годишно топенето на най-големият ледник в планината Тяншан се е увеличило от средно 5000 кв. м между 1962 г. и 1986 г. на 10 600 кв.м от 1986 г. до 2018 г. "Това е предупредителен сигнал за Китай и целия свят - каза Лю Цзюнян от "Грийнпийс". - Ледниците в Китай са своеобразни резервоари за вода за 1,8 милиарда души и се топят бързо.

Само през последните няколко месеца хиляди хора бяха евакуирани от домовете им поради заплаха от наводнения." Специалисти от Китайската академия на науките заявиха през септември, че ледници в Цинхай-Тибетското плато са се свили с 15 процента в резултат на повишаването на температурите през последните 50 години. Температурите в района се покачват по-бързо в сравнение с глобалните температури, поясниха учените.