Какъвто и да е сезонът, колкото и да сме старателни, винаги е добре да зарадваме организма си с кратко прочистване. И като казвам кратко, имам предвид не повече от 3-4 дни. Това е достатъчен период, в който да дадете приоритет на волята си, най-вече на желанието да бъдете стройни и енергични. В този случай ви предлагам една чудесна 3-дневна диета със зеле.

Зелето е нискокалоричен продукт, който съдържа множество необходими на организма витамини, минерали и растителни влакна (стимулиращи червата). Това е причината всички диети, основаващи се на консумацията на зеленчука, да се смятат за високоефективни в борбата с излишното тегло.

По време на такива хранителни режими може да се приемат всякакви сортове зеле (брюкселско, цветно и т.н.), но прясното бяло обикновено се препоръчва, тъй като се отличава с най-ниска калоричност (около 20 ккал в 100 грама продукт).

Още по-ниска пък е калоричността на киселото зеле – едва 19 ккал. Затова веднъж на 3 дни може да заменяте прясното с кисело.

Хубаво е в рамките на всеки ден да изпивате и не по-малко от 1,5 литра вода или зелен чай. Менюто може да разнообразите с различни плодове по ваш избор, като изключение правят само бананите.

Примерно меню

Сутрин: чаша кафе с подсладител

Обяд: салата от прясно зеле (сортът е по ваш избор), зелева супа или задушено зеле с други зеленчуци и пилешко без тлъстини

Вечеря: 200 грама риба (може да заместите с 200 грама месо или същото количество кефир) и салата от прясно или задушено зеле

В случай че изпитате глад, а не е време за хранене, може да си хапнете зелева супа.