Едва ли някой е предполагал, че някогашния "най-желан ерген" в Малайзия ще загине, взривен от мина, докато се бори в името на ИДИЛ. Но живота има странен поглед над нещата.

През 2010 година, Амир Милсън е на път да стане бакалавър по масова комуникация, а най-голямата му мечта е да бъде телевизионен водещ или може би министър председател. Той е красив и дружелюбен, а приятелите му твърдят, че бил най-смелият човек, когото са познавали, добър баща и съпруг.

Милсън обаче не остава ерген за дълго. Жени се за момиче от родния си град и двамата имат син. После започва да ходи редовно на църква и да се моли. И така процесът по превръщането му в екстремист започва.

Амир си пуска брада и и започва по-често да посещава проповедника със саудитско-австралийски произход Мохамед Джунейд Торн. Присъединява се и към тайна група, която подготвя бъдещи бойци за ИДИЛ.

През 2015 Амир се разделя със съпругата си и заминава за Сирия. В социалните мрежи пуска своя снимка, облечен в джихадистка униформа и изчезва завинаги. Преди да отлети обаче погасява всички заеми, които има, за да не оставя бреме за своя син.

Няколко години по-късно носи на рамото си ранен съмишленик, докато бяга от обстрела на вражеската войска. Стъпва на мина и умира. Семейството му научава почти веднага, но потвърждение за това, че е загинал идва чак сега.

"Не знаем със сигурност за кого се е биел. – казва негов близък приятел. - Но без значение дали е било за ИДИЛ или друга организация срещу Асад, Амир беше боец от първа линия, назначен за командир. И умря като мъченик".