Владимир Путин печели от разработването на Турски Поток, тъй като така той ще удари Украина и ще отговори на американското влияние. Русия ще придобие сериозна преднина в газовата надпревара с Украйна. По този начин ще заобиколи ембаргото и санкциите от САЩ и ЕС. Така ще укрепи и съюза си с Турция. Това коментира експерът и дипломат Милен Керемедчиев.

"България е от страната на губещите. Реално трансграничния балкански поток ще намалее и ще спре да съществува. България печелеше около 200 милиона лева от транзит на руския газ. Сега обаче се нареждаме на опашката, за да молим Русия тази тръба да минава и през нас и да захранва Централна Европа'', посочи той.

"Съобразяваме се с общата директива на европейските правила, но други държави ги нарушават, за да постигнат двустранна спогодба с Русия или САЩ'', добави експертът.

"Дори да спечели достатъчно места в Европарламента, Европейската народна партия ще има много тежка битка с популистите и крайните националисти. По този начин се измества фокуса от европейските ценности. Европа не е била толкова слаба от десетилетия - и в политическо, и в икономическо и в отбранително отношение'', сподели още Керемедчиев.