"Жилфонд" и район "Северен" си прехвърлят топката 12 г. Шестчленното семейство на Наско Василев Николов обитава етаж от опасна общинска къща на ул. "Панагюрище" 5А в Пловдив. Неугледната сграда е на метри от оживения бул. "България". Част от прозорците й липсват, други са запушени с балатум и шпертплат. Керемидите са изпотрошени, а дворът е запуснат, установи репортерска проверка.

Зад въпросната къща и встрани от нея - на ъгъла между "Панагюрище" и "Иван Рилски", пък два празни парцели са превърнати в сметища, обрасли в бурени. "Отвратително е", възмущават се хората от квартала. Кметът на район "Северен" Ральо Ралев обясни, че са дали предписания на собствениците на празните терени да се почистят.

Преди години върху единия имало общинска сграда, която била продадена. Новият стопанин я съборил, за да строи, но теренът в момента е буренясъл. "Колкото до къщата на ул. "Панагюрище" 5А, тя се води на "Жилфонд. Питайте тях", допълни Ралев. "Да, наша е. Има наематели на първия етаж. Непрекъснато от 2006 г. сме писали на район "Северен" да пренастани тези хора", заяви директорът на "Жилфонд" Минко Кафтански. И зачете поредното писмо. "Отново ви уведомяваме, че общинският имот е в лошо състояние и създава опасност за здравето и живота на наемателите", се казва в него. Според Кафтански още на 11 юли 2006 г. има констативен протокол, с който е взето решение сградата да се събори, но до настоящия момент нямало издадена заповед.

"Пращам техниците на пореден оглед. С налични средства ще я укрепим, но това е временно решение. Не прехвърлям топката", заяви Кафтански. По-късно съобщи, че е информирал зам.-кмета по общинска собственост Димитър Кацарски. Той е наредил да се изготви доклад дали сградата може да се възстанови. Ако не - да се изготви количествено-стойностна сметка за нейното събаряне в кратки срокове. "Семейството на Наско Николов ще бъде пренастанено", увери шефът на "Жилфонд".