Стив Банън, бившият политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп, планира да работи с унгарския премиер Виктор Орбан по време на предизборната кампания за Европейски парламент догодина, информира Ройтерс.

Той направи това изявление в интервю за радио-телевизия Ер Те Ел.

Банън, архитектът на изборната победа на Тръмп от 2016 година, основа движение, чиято цел е да бъдат избрани десни националисти и популисти на европейските избори през май догодина.

Банън, който имаше публична лекция в Будапеща през май, каза, че вече няколко пъти е посещавал унгарската столица и се е срещал с Орбан и негови сътрудници, като срещите не са били публично оповестявани.

Говорител на унгарското правителство не можа да потвърди тази информация.

Орбан приветства идеята на групата на Банън, наречена "Движението", като каза, че е време някой от САЩ да дойде в Европа, за да разпространи консервативно мислене вместо либерални ценности.

Ако можех, щях да направя централата на движението в Будапеща. Толкова ми харесва. Но очевидно не е практично. Ще прекараме много време в Унгария в периода до изборния ден, каза Банън в интервюто, публикувано късно снощи, допълва БТА.

Откакто пое властта през 2010 година, Обран използва парламентарното си мнозинство, за да оказва натиск върху съдилищата, медиите и неправителствените организации в нарушение, според опонентите му, на европейските разпоредби.

Европейският парламент през септември гласува Унгария да бъде санкционирана за пренебрегване на европейските разпоредби, свързани с демокрацията, граждански права и корупция, което бе безпрецедентна стъпка.