Медицината и науката, както в миналото, така и сега, могат да бъдат изключително странни. Често, в желанието си да се излекуват светкавично, хората се подлагат на какво ли не.  Не е и за вярване какви идеи идват на учените, когато някоя безумна идея се загнезди в главата им.

Така например, в началото на 1900 година, румънецът Николай Миновици се беси няколко пъти, защото му било интересно какво се случва, когато човек увисне на въжето. За експеримента му трябвали няколко помощника, които да го свалят от бесилката преди да умре. Полезен ли е бил този медицински експеримент? Навярно не.

А съвсем случайно, около 20 години преди Първата световна война, пиян мъж някак си се озовава в търбуха на умрял кит. Когато излиза от него, сякаш се чувства странно – ставите му вече не го болят! Публикува преживяването си през 1896 г. и изключва всякаква възможност да е притъпил болката си с алкохол. Вместо това убеждава всички, че кита го е излекувал и за кратко време, това се превръща в новата, модерна медицинска терапия за лечение на болежки в ставите.

От времето на древните гърци, та чак до края на 1850-та година, хората вярвали, че кръвта се произвежда от черния дроб, а всяка болест се намира в нея. Макар и двете твърдения да са абсолютно грешни, дълго време някои пациенти били лекувани като се източвала кръвта им.

Според сп. National Geographic, макар да не е ефективно, това лечение се практикува и в днешни дни в някои краища на света.

Истерията днес не се приема като сериозна болест, но преди няколко десетилетия се смятала за огромен проблем, най-вече при жените. Незнайно как, в главата на един млад учен се родил гениалният начин за решение на проблема. И така изобретил вибратора с който лекувал своите пациентки. От истерични жени с проскубани коси, те за кратко се превърнали в спретнати и уравновесени дами. А после се вманиачили в терапията и ето как отново истерясали.

Докато едни лекари се справяли с истерични жени, на други се налагало да лекуват децата им. Болки в зъбчетата, в коремчетата, болки навсякъде, как да се справят докторите с тях? Разбира се, с кокаин! Те създали "бонбонки", които успокоявали симптомите и оплакванията на децата, ала навярно, преди да открият наркотичното му въздействие, медицинските лица са препоръчвали лекарството да не се дава преди лягане, инак рискуват малчуганът цяла вечер да хвърчи из къщата.

По подобен начин, някои от лекарите решили, че е напълно в реда на нещата да правят пломби от меркурий. Проблеми със слуха, очите, паметта, отпадналост – колко много беда само заради няколко грама радиоактивно вещество поставено директно в устата на пациента!

Ала докато жените се лекували с вибратори, мъжете имали свой начин да се справят с проблемите в леглото – с изключително болезнен електрошок. Те вярвали, че той ще им помогне да преборят и импотентността си, но навярно са си причинявали повече вреда, отколкото приятни нощи.

Но това са експерименти и лечения, които за щастие остават в миналото. Но и сега от време на врече учените имат странни хрумвания. Така през 2006 година група експерти набират доброволци в експеримент. От тях се иска да изпият колкото се може повече безплатни коктейли и да се напият. Интересното хрумване било и за добра кауза – учените искали да докажат, че пияните шофьори причиняват повече катастрофи.

Навярно докато не можели да заспят, учените в Babraham Institute решили да проведат интересно проучване – дали овцете могат да разпознават лицата... на други овце. Още по-интересно е, че все пак успяват да докажат, пухкавите животни са напълно наясно кой седи пред тях 80% от времето и помнят физиономиите им две години.

А през 2011 г. други учени, умрели от скука, решават да проверят дали плъховете харесват повече Бетовен или Майлс Дейвис. Въпреки че мишлетата си падат повече по тишината, те все пак предпочитат да слушат класическа музика пред каквото и да било друго. Достигайки до този извод, лаборантите решили да инжектират плъховете с кокаин. Защо не? Пуснали им джаз, а животинките изпаднали в едно безкрайно щастие. Надрусани, те били склонни да слушат каквото радиото пусне.

През 2004 година в Стокхолм студенти доказват, че пилетата предпочитат само красиви хора. По някакъв начин те доказват, че кокошките кълват само лицата, които и останалите човеци смятат за привлекателни. По-грозноватите са щастливи от този факт, тъй като едва ли е приятно да те кълве пиле. А и навярно шведите са свикнали пернатите да ги нападат непрекъснато, тъй като там живеят едни от най-красивите хора на Земята. 

Същата година учените от университета в Минесота доказват, че е също толкова лесно да плуваш в сладък сироп, колкото и във вода. За целта те пълнят гигантски басейн със сок, два пъти по-гъст от водата и пускат своите доброволци вътре. Те се чувстват изключително добре в течността.

А защо на някой му трябва да знае подобно нещо? Отговор на този въпрос няма.