Спартак (Пловдив) чества 71 години от основаването си. На днешната дата е утвърдено името на клуба, което с гордост носи и до днес. Месец по- рано се сливат Народното физкултурно дружество (НФД) Левски и НФД Ударник под името Левски-Ударник.

На едно от първите събрания на ръководството са определени и цветовете на екипите на тима - синьо, червено и бяло. 

Историята на Спартак има много възходи и падения. 

Безспорно най- великия момент е спечелването на шампионата на страната през 1962/1963, а легендарният Тодор Диев, става голмайстор на България. Още тогава пресата гърми "Пловдив е футболнаа столица на България"

През 1958 г."гладиаторите" печелят Купата на страната, тогава на Съветската армия. 

През лятото на 1967 Спартак (Пловдив) е принуден да се слее с Академик (Пд) и Ботев (Пд) и заедно образуват нов клуб с името Тракия (Пловдив), който дълго време е сред най-добрите отбори в "А" група. 

На 2 декември 1982 г. Спартак възстановява своята самостоятелност, което продължава до 1998г., след като поради тежка управленска криза се обединява с другия клуб от пловдивския район „Южен“ – Сокол`94 Коматево, който по онова време е и значително по-стабилен финансово. Под името Спартак-С’94 тимът играе до 2001 година. 

От 2001 Спартак отново си връща самостоятелността. 

Една от най-тъжните дати в историята на Спартак" е 11 август 2016 г., когато мъжкият отбор на Спартак (Пловдив) се разпада и отказва участие в първенството на Трета лига- Югоизточна "В" група и остава само школата на клуба.

Повратният момент е началото на 2018 г., когато с ново ръководство, начело с Динко Миленчев, мъжкият тим на Спартак е възстановен и тръгва от най- долното стъпало на футбола, за да громи по села и паланки с амбицията с всеки един сезон да изчаква по едно стъпало по пътя към успехите от славните години на отбора от "Кючук Париж".

С амбицията стадионът, носещ името на Тодор Диев, крилото по- бързо от вятъра, да се превърне в едно съвременно и модерно съоръжение.

По трънливия път на възраждането Спартак има и подкрепата на своите фенове, защото всички вярват историята продължава...

Ръководството на клуба изненада всички служители, треньори, футболисти и децата от школата с торти. Всеки един набор получи по една торта с пожелание за много успехи. Защото Историята продължава....