Военният министър Красимир Каракачанов разкрипред ПИК истината за гражданството на бившия македонски премиер Никола Груевски, начина, по който е пресякъл границата, както и защо точно Унгария е избрал да поиска убежище. Лидерът на ВМРО обясни и как осъденият в страната му Груевски се е домогнал до Унгария.

- Г-н Каракачанов, унгарските медии лансираха версията, че Никола Груевски е минал сухопътните граници и е стигнал до Унгария преоблечен като жена

- Принципно не е много достойно мъж да мине границата като жена, но на база Истанбулската конвенция знаете, че всеки може днес да е мъж, утре жена...

 - Има слухове, че бившият министър-председател на Македония е минал и с български паспорт. Възможно ли е той да има българско гражданство?

- От свои източници знам със сигурност, че Груевски няма български паспорт, но пък баща му има. Така че баща му е българин, а той е античен македонец. Дадо му пък е от актива на Ванче Михайлов. И други хора от обкръжението на Груевски също имат български паспорти. А знам и за един друг бивш премиер, които е с български паспорт и това е Любчо Георгиевски. 

- Според официален правителствен източник Груевски е поискал унгарско убежище в унгарско дипломатическо представителство извън Македония. Къде според вас е станало това?

- По мои данни той е минал през сръбската граница и именно в Сърбия му е оказано всякакво съдействие с помощта на службите на страната и със знанието на президента Александър Вучич. 

- Защо според вас е избрал именно Унгария, страна от ЕС?

- Знам, че в Унгария и Чехия той има фирми или поне така се пишеше в македонските медии. Очевидно се надява Орбан да му помогне да получи убежище. Но това е бягство от правосъдие, така или иначе.