Близо 2100 години малка теракотена армия охранява гробницата на Лю Хун, син на император Ву, а археолозите в Китай я откриват чак сега, съобщава Live Sciene.

Около 300 пехотинци в квадратна формация, няколко конника и музиканти, както и защитни съоръжения са застанали пред дълбоката яма, подобно на огромната Теракотена армия, но разликата между тях е значителна – войниците са високи едва 30 см. и са доста по-малко на брой.

Близо 8000 статути, в реален размер, от които нито една не повтаря другата, са в състава на Теракотената армия и се смятат за едно от чудесата на света. Построена е за император Цин Шъхуан, ала малко след смъртта му, династията Цин се разпада и нейното място заема династията Хан.

Идеята за керамична армия обаче допаднала на новите управляващи и те също започнали да копаят ями пред гробниците си, където нареждали малките си войници.

В гробницата на Лю Хун се откриват няколко формации – ямата е обградена от наблюдателници, високи 140 см. В южната част има кавалерия и колесници, а в центъра 300 пехотинци са нащрек в квадратна формация. В северната част на ямата има малък павилион, в който се помещават веселите музиканти.

Според статия, публикувана от археолозите в Chinese Cultural Relics, формата и мащаба на войската предполага, че тя пази огромна гробница, тъй като само монарси и заслужили владетели и принцове биват пазени от кавалерия и пехота в квадратна формация.

Малката Теракотена армия е създадена близо 1 век след своя първоизточник близо до Линц. Това кара археолозите да вярват, че войниците пазят Лю Хун, който живеел в града. Той станал принц сравнително млад, ала същото толкова рано починал, без да остави наследник.