Британският министър за Brexit Доминик Рааб подаде днес оставка, предаде Ройтерс.

Оставката е в знак на протест срещу постигнатата от премиера Тереза Мей сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз.

"Със съжаление съобщавам, че след вчерашното заседание на правителството за сделката по Brexit, подавам оставка", написа Рааб в профила си в Тwitter.

Според Рааб проектът за Brexit на Мей застрашава единството на Великобритания. Не мога да подкрепя предложеното споразумение по две причини, свързани с бъдещия статут на Северна Ирландия след Brexit, добави той, цитиран от Франс прес.

Британският държавен секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара също съобщи днес, че е подал оставка заради несъгласие с проектоспоразумението за Brexit, сключено от правителството му и Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не мога да подкрепя споразумението за напускане, сключено с ЕС", обясни Вара в писмото с оставката си, публикувано в акаунта му в Тwitter.

Вара, който подкрепяше свикването на референдум за оставане в ЕС, изтъкна, че задачата на министър-председателката Тереза Мей да убеди парламента да подкрепи проекта за споразумение е истинско предизвикателство, посочва Ройтерс.

Вара и Рааб подадоха оставка, след като Тереза Мей спечели подкрепата на правителството за проекта. Вара разкритикува сделката, тъй като тя тласка Великобритания в компромис, без набелязан срок, в който тя ще стане суверенна държава.

Ние сме горда нация и е много тъжно, че сме принудени да се подчиним на правила, създадени от други държави, които са показали, че не вземат нашите интереси присърце. Можем и трябва да постигнем повече, заяви той в писмото си.