Европейските институции пристъпиха към последната фаза на излизането на Обединеното кралство от ЕС, след като условията за раздялата бяха договорени късно снощи на техническо ниво.

"Не споделям ентусиазма на британския премиер Мей за Brexit. Това е ситуация, от която губят и двете страни. Нашата работа от самото начало беше да намалим щетите", заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск днес.

Снощи Еврокомисията съобщи, че е постигната договореност за условията за напускане, след като британското правителство й даде зелена светлина.

Според Туск споразумението за раздялата е постигнало двете си основни цели - да ограничи щетите и да даде гаранции, че интересите на оставащите 27 държави и на ЕС са защитени.

"Постигнахме решаващ напредък, но работата не е свършена. Предстои ни дълъг път напред", заяви Туск, обещавайки да направи възможното разводът да е максимално безболезнен.

Председателят на Съвета насрочи извънредна среща на върха на 25 ноември, неделя в Брюксел. На нея лидерите на 27-те оставащи в ЕС държави трябва да одобрят техническото споразумение, както и политическа декларация за бъдещите отношения между Съюза и Великобритания, след като тя престане да е част от него. От лидерите се очаква и да дадат мандат на Мишел Барние да продължи преговорите с Лондон, този път по отношенията след развода.

С това условията на развода ще бъдат приети, за да влязат в сила те трябва да бъдат ратифицирани и от Европейския и от британския парламент преди 29 март.

Европейската комисия ще представи до вторник проект на политическа декларация, а до четвъртък страните членки ще могат да внасят промени в нея, обясни днес Туск. Декларацията ще зададе рамката на бъдещите отношения, които след това ще се развият в търговско споразумение. То вече ще трябва да бъде одобрено освен от ЕС и от Лондон, и от националните парламенти на страните членки, преди да влезе в сила, съобщи Барние.

Дотогава държавите от ЕС ще могат да оценяват условията за раздялата, които са изложени на 585 страници.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние замина спешно за Страсбург, за да информира Европейския парламент за постигната договореност. Очаква се след одобрението от лидерите Европейският парламент да гласува споразумението, за да може то да влезе в сила. За него трябва да се произнесе и британският парламент. Тези два вота все още не са насрочени.

Без тези три одобрения, споразумението няма да влезе в сила и напускането на Великобритания ще стане автоматично, като цялото европейско законодателство престане да действа в полунощ на 29 март 2019 г.

Ако обаче условията за раздялата бъдат благословени от евроинституциите и от британските депутати, се предвижда преходен период, в който европейското законодателство ще продължи да се прилага, а Великобритания ще остане част от общия пазар и от митническия съюз.

Споразумението за напускане съдържа условията, при които ще се прилагат правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания и на поданиците на кралицата в ЕС, финансовите ангажименти на Лондон към евробюджета, прилагането на преходен период, както и протоколи Ирландия и за статута на Кипър и Гибралтар.

Според договореностите преходният период, в който Великобритания ще продължи да спазва еврозаконодателството и без да е член на Съюза и да участва във вземането на решения, ще продължи от 30 март 2019 г. до 1 юли 2020 г. Той може да бъде удължен по взаимно съгласие.

След изтичането на прехода ЕС и Обединеното кралство ще създадат обща митническа територия, която ще обхваща всички стоки с изключение на рибните продукти и аквакултурите, за които ще има отделен режим. Така двете страни ще избегнат създаването на твърда граница между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която ще продължи да е част от Обединеното кралство. Общата митническа зона ще продължи да съществува до намирането на друго, по-трайно решение. “Ирландският въпрос” се оказа най-трудната част от раздялата, която отне повече от 2 г преговори и беше договорена последна.

Междувременно, Еврокомисията публикува нови указания към бизнеса - за прилагането на законодателството по енергийната ефективност и препоръча в бъдеще безвизов режим, ако Лондон не наложи визи на европейските граждани след напускането.