Скоро имам среща с президента на ЮНЕСКО и ще предложа „Свети Стефан“ – църквата в Истанбул за списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, защото това е една перла на пъпа на Балканите. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура и медии по време на 2-рия Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути.

„Много е хубаво името на днешния конгрес. Световни цивилизации и туристически маршрути – две понятия, които не могат едно без друго. Ние, българите, колкото сме и добри, толкова и непознати – непознати, защото живяхме дълго време в една друга система, която имаше своята капсула. И светът още не ни познава – ние сме нови за него. И от 15 години усилено водим политика светът да види една много стара държава с много наслоени култури“, каза още Рашидов.

Той посочи, че малка България е щастлива държава, защото има и византийска, и римска, и ислямска култура. „Притежаваме един от най-големите архиви на ислямски документи, което също е едно от големите богатства на България. Показваме и хиляди експонати в "Лувъра", с което малко държави могат да се гордеят. А в момента там има и втора българска изложба – Преславското злато. И когато открихме тази изложба, президентът на "Лувъра" възкликна: „Защо досега не сме знаели, че има такава култура?“, каза още Рашидов и посочи, че за тези постижения е работил дълго с настоящия министър на туризма Николина Ангелкова.

„Много е важен този форум, но всички ние трябва да разберем нещо много важно – визитната картичка на всеки туризъм е неговото културно наследство. България заслужено има своето място в световната култура“, посочи още Рашидов.